Najtužnija liga u Evropi

Korupcija, finansijske malverzacije, podmićivanje sudaca, dogovaranje rezultata, namještanje opklada – realnost je fudbala u Bosni i Hercegovini.

Fudbal se igra posvuda – bez konkurencije je najomiljeniji sport u Bosni i Hercegovini, a njemački sedmičnik “Der Spiegel” je u subotu, 14. februara je objavio članak naslova “Najtužnija liga u Europi”. Novinar Christoph Biermann u članku opisuje “fenomene” koji su, kako kaže, uništili bosanskohercegovački nogomet. Radi se o korupciji, financijskim malverzacijama, podmićenim sucima, dogovaranju rezultata i namještanju utakmica… Svi pomenuti fenomeni su, kako piše “Der Spiegel” prisutni i u drugim ligama na istoku Europe, a uskoro bi i nacionalna prvenstva u ovim zemljama mogla doživjeti krah koji je već prisutan u BiH.

Biermann se u svojim tvrdnjama oslanja na rezultate jednog istraživanja koje je sufinancirano od strane Ujedinjenih nacija.Već i prije početka “proljetnog” dijela BiH-prvenstva (narednog vikenda) “Der Spiegel” predviđa cijelu seriju pobjeda domaćina, lošu igru, prazne stadione, manjak zanimanja javnosti za fudbalom koji se igra u bosanskohercegovačkoj Premijer ligi. Za razliku od njemačke Bundeslige, engleske Premier League ili španske La Lige, u kojima gostujući timovi pobjeđuju 28% odigranih susreta, u BiH ta kvota iznosi samo 11% – i nigdje u Europi gosti ne pobjeđuju rjeđe! Zato ne čudi da “Der Spiegel” govori o “gubitničkoj garanciji gostujućih timova” u BiH.

To nije slučajnost, tvrdi njemački magazin, već samo odraz “deprimirajućeg stanja u Bosni”. Suci su očito podmićeni, a rezultati utakmica unaprijed dogovoreni po principu “tri za tri”. “Der Spiegel” postavlja tezu da se šefovi klubova dogovore da se u njihove dvije sezone utakmice (jesen i proljeće) jednostavno podijele bodovi: svakome po jedna pobjeda, odnosno po tri boda. To je za bilans naravno puno bolje od “gubitka” bodova kad susret završi neriješeno…

Mehmed Janjoš

“Naša je liga nevjerojatna, već na početku sezone ljudi znaju ko ispada iz lige”, prenosi “Der Spiegel” izjavu trenera Sarajeva, Mehmeda Janjoša.

Stanje u fudbalu je zabrinjavajuće ne samo u BiH, već u nizu država na istoku Europe. Do tog zaključka je došlo desetak novinara iz šest zemalja (među ostalima iz Srbije i Makedonije) u okviru jednog reportažnog projekta (“Game of Control”) o organizovanom kriminalu i korupciji. Projekt su, među ostalima, finansirale i Ujedinjene nacije. Za razliku od ranijih istraživanja, koja su bila vezana uz šverc cigareta, ovaj su se put novinari pozabavili najpopularnijom sporednom stvari na svijetu. “Game of Control” je pokazao koliko su ogromne dimenzije kriminalnih radnji u fudbalskim vodama istočne Europe. Od 1989. godine u Bugarskoj je, na primjer, čak 200 ubistava povezano sa fudbalskim manipulacijama – među žrtvama je i 15-tak visokorangiranih fudbalskih dužnosnika (klupskih predsjednika). U Ukrajini (domaćinu sljedećeg prvenstva Europe), kako tvrde istraživači, vodeći klubovi su dio mafijaških struktura.

Novinari su otkrili i kako između istočne Europe i Južne Amerike postoji prava kriminalna mreža za trgovinu igračima, preko koje se pere novac. “Der Spiegel” kao jedan od primjera “zatrovanosti” fudbala opet se vraća u BiH, gdje je upravo u toku proces protiv generalnog sekretara i finansijskog direktora državnog fudbalskog saveza koje se tereti za utaju poreza i neisplatu socijalnih davanja zaposlenima. Porezni dug se procjenjuje na oko 1,5 miliona eura. Osim toga, jedan član Predsjedništva nacionalnog saveza već je osuđen zbog kriminalnih radnji i nanošenja tjelesnih povreda, piše “Der Spiegel”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *