Narodno pozorište: Gianni Schicchi

Praizvedba opere Gianni Schicchi se desila 1918. u New Yorku. Narodno pozorište Sarajevo je 9. aprila 2010. godine održalo svoju premijeru ove opera jednočinke.

Radnja se dešava u 1299. godini. U svojoj firentinskoj kući je preminuli Buoso Donati. Rodbina se okupila u molitvi. Ali, nakon što počinje kružiti glas da je prebogati Buoso svu svoju imovinu ostavio fratrima, bdjenje nad njim se naglo prekida i rodbina kreće u traženje testamenta. Rinuccio će biti taj koji će ga prvi pronaći i uspjeti da iznudi dozvolu da oženi Laurettu, kćerku Gianni Schicchija, čovjeka domišljatog i prepredenog, koji je svjestan da ga ta rodbina ne cijeni dovoljno zbog njegovov plebejskog porijekla.

Na žalost, testament potvrđuje da su glasine tačne: Buoso je ostavio sve što je imao fratrima. Rinuccio, koji je već poslao glas da se pozove njegova vjerenica da bi joj saopštio radosnu vijest, predlaže porodici da slijede savjete njegovog budućeg punca, ali ga razljućena rodbina ušutkuje. Iznenada nailazi Schicchi koji je dopratio kćerku Laurettu i Zita se sprema da ga istjera iz kuće, ali pokorne molitve mlade kćerke ga zadržavaju i na kraju, iako jako uvrijeđen, prihvata da baci pogled na testament. Odmah kreće u pripremu plana, koji ostalima postaje jasan tek kada, oponašajući Buosov glas, odgovara na pitanja doktora Spinelloccia koji je došao da se informiše o zdravlju pacijenta.

Tako ‘oživljeni’ Buoso, a u realnosti prerušeni Schicchi, izdaje naređenje da mu dovedu notara i diktira novi testament, dijeleći postojeću imovinu među rodbinom, na jednake dijelove. Istovremeno, sebi pripisuje najvrednija dobra: kuću u Firenci, mulu i mlinove iz Signe. Rodbina ne može protestovati, jer bi tako otkrila zajedničku prevaru, a to bi značilo potpasti pod zasluženu kaznu, odsijecanje ruke i protjerivanje iz Firence. Čim je notar, koji ni u šta nije posumnjao, otišao, Schicchi tjera sve iz kuće koja je u međuvremenu postala njegovo vlasništvo i dok se Lauretta i Rinuccio udvaraju jedno drugome na terasi, on se obraća publici moleći je da ublaži njegovu hirovitost koja ga šalje u pakao, objašnjavajući da se tako mnogo odvažio samo zarad dobra dvoje mladih ljudi.

Režija: Matteo Mazzoni
Dirigent: Andrija Pavlič

Solisti:
Leonardo Šarić,
Ivan Šarić,
Ivica Šarić,
Denis Isaković,
Adema Pljevljak-Krehić,
Aida Čorbadžić

Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo
Sarajevska filharmonija

Kad je Gianni Schicchi na repertoaru? »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *