Narodno pozorište: Annie

Dugo najavljivani mjuzikl za djecu i ANNIE premijerno će biti izveden 3. i 4. juna 2016. godine u sarajevskom Narodnom od 19:30 sati.

Sve je spremno za Jedan mjuzikl i tri Annie

Muzičko-scenska izvedba američkog filmskog hita iz 1982. godine o djevojčici iz sirotišta, po muzici Charlesa Strousea, nastala je u produkciji Institua za muziku, teatar i multimediju (iMTM), u saradnji sa Narodnim pozorištem i agencijom McCann Sarajevo. Probe se intenzivno odvijaju već nekoliko mjeseci, a u njima sudjeluje čak šezdeset djece u dobi od tri do petnaest godina, te deset odraslih glumaca.

‘Djeca su puna pozitivne energije i kada radite sa njima vratite se kući sretni i veseli. Ipak, ne smijemo zaboraviti da je ovo priča o siročićima, napuštenoj djeci i sigurno će sve koji je pogledaju izuzetno dotaći. Iako je ovo jedna ozbiljna tema, kojom ujedno želimo da podsjetimo javnost na kategoriju djece bez roditeljskog staranja, ona neće biti ispričana kao teška socijalna priča. Biće puna kolorita, dopadljiva i sigurno će biti komad koji ljudi rado gledaju.’, kaže reditelj mjuzikla Riad Ljutović.

Glumačku podjelu mjuzikla čine i polaznici škole pjevanja i glume Instituta za muziku, teatar i multimediju, studenti Akademije scenskih umjetnosti kao i profesionalni pjevači, solisti Opere Narodnog pozorišta Melisa Hajrulahović-Tomić i Jasmin Bašić: ‘Ovo nije prvi mjuzikl u kojem igram, ali radeći sa djecom na ovom mjuziklu, gledano sa duhovne strane, sam zaista profitirao. Od njih sam mnogo naučio i smatram da imamo jednu fenomenalnu generaciju. Budućnost tetatra treba da bude muzički teatar.’, poručuje Jasmin Bašić, koji igra Olivera Warbucksa.

S obzirom da se mjuzikl realizuje u dvije postavke dječijih uloga, kako bi što više djece dobilo priliku da ostvari svoj prvi profesionalni angažman, tako će publika moći upoznati čak tri Annie. Na prvoj premijernoj izvedbi, 3. juna, Annie tumači Asja Čamdžić, narednu noć Annie nam predstavlja djevojčica Amina Bilalbegović, dok će se u prvim repriznim izvedbama mjuzikla u ulozi Annie na sceni Narodnog pozorišta pojaviti Aja Saračević.

‘Obećavamo pravi spektakl, šarmantno režiran komad koji spaja muziku, ples i glumu, za djecu ali i za odrasle.’, poručuje direktorica iMTM-a Alma Ferović Fazlić, uz napomenu da će svi songovi na sceni biti izvedeni uživo, kao i da muzički aranžman potpisuje Adnan Mušanović.

U toku rada na projektu ostvarena je i saradnja sa Centrom Duga Art iz Centra za djecu bez roditeljskog staranja Duga iz Kulen Vakufa, koji je djeci, protagonistima mjuzikla Annie za potrebe kostimografije poklonio majice proizvedene u Centru. Lijepoj gesti organizator je odgovorio osiguravši da pred obje premijerne izvedbe, 3. i 4. juna, u foajeu Narodnog pozorišta Centar postavi svoj štand na kojem će svi zainteresirani imati priliku kupiti slikovnicu BAJKA O MJESECU, čiji je izdavač Fondacija Centar Duga Art. Novac od prodaje će biti usmjeren Centru za djecu bez roditeljskog staranja.

‘Kroz rad na ovom mjuziklu inicirali smo i kampanju kojom želimo pomoći Centru za djecu bez roditeljskog staranja Duga u Kulen Vakufu, koji brine o djeci do uzrasta 6 godina. Nadam se da ćemo, nakon ovih simboličnih akcija, biti u mogućnosti i više se uvezati, organizovati neku donatorsku veče i tako skupiti veća sredstva’, dodaje Ferović Fazlić.

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *