Pozorište mladih: Tata Lav i njegova sretna djeca

Proces odrastanja u današnje hiper-užurbano doba je zapravo konstantno gušenje kreativnosti koja je urođena svakom biću.

Tata Lav i njegova sretna djeca, Pozorište mladih Sarajevo
Tata Lav i njegova sretna djeca, Pozorište mladih Sarajevo

Janoscheva ilustrovana priča Tata Lav i njegova sretna djeca ima podnaslov ‘mali odgojni priručnik’, tako je i ova predstava mali, scenski odgojni priručnik, čije je najvažnije pravilo: da se kroz igru, najbolje uči.
Naš glavni junak, dobroćudni i nježni Tata Lav upravo glavni naglasak u odgoju stavlja na igru – čistu, direktnu, nesputanu, veselu, ali i istraživačku. Kroz igru se spoznaju zakoni i pravila, tako da je ova predstava namjenjena i roditeljima koji u svom odgojnom pristupu trebaju i moraju razbiti razne predrasude. A osnovna je da djeci nešto treba nametati.

Tata Lav i njegova sretna djeca, Pozorište mladih Sarajevo
Tata Lav i njegova sretna djeca, Pozorište mladih Sarajevo

Treba to još jednom glasno reći: djeca spoznaju svijet kroz igru, a ne unaprijed utvrđena pravila. Kako bi drugačije u jednom danu naši lavići napravili put za osamdeset svijetova?! Oni lete u svemir, plove od Atlantskog, preko Tihog do Indijskog okeana, švercaju se u tramvaju, ‘džepare’ na pijaci, drže buntovne, feministički obojene govore… Zato su naši lavići raspjevana i razigrana družina koja je, kao što i Janosch kaže, ‘skroz hepi’, kakav i sam život treba da bude.
Režija: Belma Lizde Kurt
Scenografija i kostim: Adisa Vatreš Selimović
Dramatizacija: Segor Hadžagić

Igraju:
Edin Avdagić,
Sanin Milavić,
Mirza Dervišić,
Elmir Krivalić,
učenici Međunarodne francuske škole CIFS Sarajevo: Uma Atifa Maira Kurt, Tina Perović, Una Uzeirbegović, Zaria Ivković, Kasia Irene Anka Fitzgerald, Laylah Luna Šabanac, Nur Zec Filipović, Arman Lunel i Samah Alisah.

Repertoar Pozorišta mladih Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *