Narodno pozorište: Buba u uhu

U fokusu je građanska porodica i sklop krivo protumačenih situacija, koje prouzrokuju čitav niz različitih odnosa unutar porodice. Svi upadamo u te zamke da kad nam neka buba dođe do uha pokušamo istjerati pravdu na čistac.

Predstava BUBA U UHU, u režiji Admira Glamočaka, rađena prema tekstu Georgesa Feydeaua, kultno je ostvarenje koje se nakon 20 godina obnavlja na domaćoj teatarskoj sceni. Komad je rađen u koprodukciji Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo i Narodnog pozorišta Sarajevo, a glumačku postavu, uz mlade glumačke snage, čini ista ekipa koja je učestvovala u predstavi prije dvije decenije.

Admir Glamočak je trenutno direktor Boston Life Company. U posljednje vrijeme opterećen privatnim problemima intimne prirode. Naime, gledajući predstavu „Imate li šta da prijavite?“ poistovijetio se sa glavnim junakom i njegovu spolnu nemoć, kao odan gledatelj, preuzeo na sebe. Bježeći od problema i tražeći suosjećanje nalazi dvojnika u Hotelu „Vragolasta maca“…

Senad Bašić se skriva iza imena Camillea Chandebisea, rođaka gospodina Chandebisea. Slatkohran. Liječi se od florofilije. Kao relativno solidan učenik, palatalizaciju razumio kao palacalizaciju, te vježbajući oštetio nepčani svod. Slatkohran (to sam već napisao)!

Izudin Bajrović, odnosno Carlos Homenides de Histangua, rođen je u Los Taslidžas, u meksičkoj provinciji Los Sandžakos, gdje uspješno završava 3 razreda osnovne škole. Vrlo brzo kreće u posao sa bijelim, žutim i plavim, u čemu se pokazuje vrlo sposobnim te brzo napreduje u poslovnim krugovima. Poznat organima gonjenja po velikom broju krivičnih djela, bez dokaza! Veoma emotivan i temperamentan.

Finašinicin 250 ml – koncetrat dobijen iz Aleksandra Dr Finaš Seksana, sintetični je proizvod širokog spektra djelovanja. Dolazi u tečnom, čvrstom i ljepljivom obliku, te u vidu raspršivača. Sastav: Finašinicin je nastao mješavinom sublimata komponenata povjerljivosti (Vita Privata) i lepršavosti (Vita Papilata), umočenima u destilizirani rastvor duhovitosti (Acetum Videlicet). Dejstvo: Baktericidno dejstvo Finašinicina zasniva se na ukidanju svih mehanizama inhibicije, što dovodi do nestabilnosti u trenutku hemijskog procesa nastajanja smijeha, koje prskaju i ispoljavaju se u vidu glasnog ha-ha-ha zvuka. Farmakokinetika: Finašinicin se odlično resorbuje poslije auditivne, te vizualne primjene. Izlučuje se putem smijeha.(Glasni ha-ha-ha zvuk) Indikacije: Bezvoljnost. Dosada. Melanholija. Depresija. Neduhovitost. Kontraindikacije: Bračna vjernost. U rijetkim slučajevima (pretežno muškarci) rektalni problemi. Nus-pojave: Ne preporučuje se pacijentima koji nemaju smisao za humor. Doziranje i način primjene: Finašinicin je potrebno uzimati odmah i sada, pa onda nekad kasnije, ali vrlo često. Posebno ako se radi o odraslim osobama iznad 40 kg tjelesne mase opterećene dnevnom politikom. Nije potreban nikakav savjet liječnika ili ljekarnika. (ovo možete sporo pročitati)

Alen (djevojački Tournel) Muratović rođen 21. 4. 1978. Zaposlen kao knjigovođa u BLC-u. Simpatičan momak. Ima samo jednu manu. Trči za suknjama. Plisirano, mini, trumpet, na preklop, bez preklopa, na volane, bez volana, za svaki obrub od navedenih konfekcijiskih tvorevina, ovaj mladić spreman je pripovjedati. Čičkav dečko. Čičkavo preferira. Završio biologiju. Stoga je i za temu svog diplomskog rada odabrao jednu od najzagonetnijh biljki iz svijate flore a to je čičak lat. Arctium lappa. Karakteriše ga cvjetna glavica zdužena u rahli grozdasti ili metličasti cvat. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava.

Aldin Omerović – Etienne – batler – sobar. Od 2011-e u stalnom angažmanu u kući gospodina Chandebisea. Uglavnom se bavi poslovima uvoza i izvoza tacni. U slobodno vrijeme bavi se hobijima: “Umjetnost mahalanja” i “treniranje strogoće nad suprugom”, koja ga, gdje god može, napravi rogonjom. Međutim, njega to ne brine mnogo, jer se uglavnom bavi sopstvenom napuhanošću. Uglavnom i dalje vjeruje svojoj supruzi.

Snežana Bogićević, 17. 3. 1982. Glumica, izrazito šarmantna i komunikativna, temperamentne i sumnjičave naravi. Očajnički traži afirmaciju svoje poželjnosti i (nezadovoljene) pohote. Njen život potresa skandal i kao i uvijek ustupa prednost svojem vjernom kompanjonu – EGU. P.S. Ne znam da li je ovo OK i da li je dovoljno. Pišem sa mobitela. Ništa se ja ovdje ne snalazim.

Emina Mufić aka Lucienne Homenides de Histangua, studirala španski jezik i književnost i na studijskom putovanju, u Madridu, upoznala mladog de Histangua. Bila je to ljubav na prvi pogled , i u stilu „Bitanga i princeza“. Obzirom da je iz dobrostojeće i ugledne građanske porodice, de Histangua se doselio u Francusku. Živjeli su burnu i strasnu vezu i da nije bilo „Vragolaste mace“ živjeli bi još dugo i sretno. Karamba!

Tatjana Šojić, alijas Madame Ferraillon, ponosna vlasnica mirnog hotela; na 12 soba ostvaruje 40.000 noćenja godišnje. Dobar dio prihoda izdvaja za ulaganje (ili “redovno investira” ?) u grčki penzioni fond. Plaši se (ili “strepi” ?), propašće k'o Grčka. Bračni status – udata… odavno… preko svake mjere. (ili “predugo udata” ?) Životno osiguranje – nema.

Sanela Pepeljak – rado zvana Antoinette, rođena 11. 6. 1974. Naivna francuska sobarica u kući gospodina. Chandebisea,udata za rogonju Etiennea, inače batlera istog poslodavca. Ni odana, ni vjerna. U slobodno vrijeme uči engleski u Hotelu „Vragolasta maca“.

Merima Lepić, sobarica u Hotelu „Vragolasta maca“. Da radim – ne radim, da ne radim – radim. Čvrst moto moga vragolastog života je: “SAMO NEKA JE JADNI GOST ZADOVOLJEN.”

Vedran Đekić, zavodnik čiji ljubavni podvizi najčešće svrše prije nego počnu. Poznatiji kao Nabodikal, nemilosrdan je prema svojoj muškoj konkurenciji, a do ženskih srca pokušava putem ispod njihovih suknjica. Kako i koliko uspješno saznajte prateći njegove avanture u Hotelu „Vragolasta maca“, gdje ovaj šarmer engleskog štiha najčešće boravi.

Riad Ljutović, rođeni Sarajlija, pati od reumatizma i diskus hernije. Kako mu narodni lijekovi nisu pomogli, odlučio je zdravlje potražiti u banjskim lječilištima. Spas od bolova pronašao u Hotelu „Vragolasta maca“, kao revnosni uposlenik i strasni ljubitelj vermuta.

Vanja Popović je rođena davne ‘49. Od obdaništa do danas u pozorištu. Sada u penziji i da nema „Bube“ ne bi preživjela… Nemojte se smijati.

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *