Narodno pozorište: Prosjačka opera

Društveno angažovana predstava koja je ocijenjena jednim od najboljih i značajnijih teatarskih projekata ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, govori o vremenu u kojem živimo i stanju svijesti i duha u kojem se nalazimo.

Satirična komedija u režiji Kokana Mladenovića, priređena prema tekstu Johna Gaya iz 1728. godine, Prosjačka opera je priča o jednoj državi koja se raspada, državi u kojoj više ne postoji nikakav moral, u kojem zakoni postoje ali se primjenjuju isključivo na sirotinju, i u kojoj politika, izvršna vlast, sudstvo, policija i visoki kriminal rade zajedno protiv običnog, malog čovjeka.

Reditelj predstave Kokan Mladenović je rođen 1970. godine u Nišu. Završio je Srednju glumačku školu u Nišu, u klasi Mime Vuković-Kurić. Diplomirao na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu 1995. godine, u klasi Miroslava Belovića i Nikole Jevtića. Sa uspjehom je režirao u pozorištima Srbije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bio je umjetnički direktor pozorišta Dadov, stalni reditelj i umjetnički direktor Narodnog pozorišta u Somboru, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i upravnik pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

Dramaturginja predstave Kornélia Góli rođena je 1981. u Subotici. Pozorišnom umjetnošću bavi se od 2004. godine, kada se zaposlila u Novosadskom pozorištu – Újvidéki Színház. Kao dramaturginja radila je na skoro trideset predstava u Srbiji, Rumuniji i Mađarskoj. Trenutno je zaposlena kao docentica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Autor: John Gay
Reditelj: Kokan Mladenović

Dramaturginja: Kornélia Góli
Muzika: Irena Popović
Koreografkinja: Andrea Kulešević
Songovi: Kokan Mladenović
Scenografkinja: Marija Kalabić
Kostimografkinja: Tatjana Radišić

Uloge:
Andrea Aković,
Darja Badnjević,
Amina Begović,
Mak Čengić,
Vedran Đekić,
Saša Krmpotić,
Mirvad Kurić,
Merima Lepić,
Riad Ljutović,
Emina Muftić,
Mediha Musliović,
Aldin Omerović,
Milan Pavlović,
Sanela Pepeljak,
Vedrana Seksan,
Aleksadar Seksan,
Ermin Sijamija,
Slaven Vidak

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *