Narodno pozorište: Drveni sanduk Tomasa Vulfa

Pozorišna predstava “Drveni sanduk Tomasa Vulfa”, rađena je prema tekstu Danila Kiša, u režiji i adaptaciji Gradimira Gojera.

O svom djelu “Drveni sanduk Tomasa Vulfa”, autor Danilo Kiš je rekao:

Drveni sanduk Tomasa Vulfa
Drveni sanduk Tomasa Vulfa
‘Anegdota o drvenom sanduku je autentična, kao što je autentična i ličnost nesrećnog pisca koji provodi život čekajući nebeske znake nadahnuća.

Za model mi je poslužio moj negdašnji prijatelj, kojeg sam upoznao u Strazburu, i čija se oblomovska figura nadvija kao senka nad celom tom edukativnom dramom. Volju su mu bili ubili u nekom od nemačkih logora, gde je bio odveden kao dete, preživevši pre toga pakao varšavskog ustanka. Živeo je od skromnih ratnih reparacija i u svetu svojih košmara.

Verovao je, naivno, da je za literaturu iskustvo stradanja dovoljno. Što se tiče druge ličnosti u drami, doktora, ona je nastala kontaminacijom dveju stvarnih osoba, koje sam takođe poznavao: jednog starog dobrog Rusa i jednog starog dobrog profesora keramike i crtanja, poreklom Mađara iz Češke, koji mi je, negda, uplatio sumu za tečaj francuskog jezika.

Predstava je svoju prvu premijeru doživjela izvedbom na Festivalu scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto 2010”. Sarajevska premijera predstave na maloj sceni En Face u Narodnom pozorištu Sarajevo je održana 25. juna 2010. godine.

Drveni sanduk Tomasa Vulfa, Narodno pozorište Sarajevo

Autor: Danilo Kiš
Režija: Gradimir Gojer
Scenografija: Josip Lovrenović
Muzika: Rada Nuić

Igraju:
Vladimir Jokanović,
Miraj Grbić,
Muhamed Jamaković.

Termin: 26. maj 2012 @ 19:30h
Mjesto: Mala scena EN FACE, Narodno pozorište Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *