Narodno pozorište: Sastanak na vrhu

Na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo EN FACE, u ponedjeljak 23. januara 2017. sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena drama Roberta Davida MacDonalda “Sastanak na vrhu“ u režiji Ferida Karajice koji je ujedno izvršio odabir muzike za predstavu.

Sastanak na vrhu, Narodno pozorište Sarajevo
Sastanak na vrhu, Narodno pozorište Sarajevo

Kroz predstavu SUSRET NA VRHU imamo priliku vidjeti strahote rata, ali ne one sa fronta. Ovdje se ne radi o fizičkim žrtvama, ovdje je riječ o mentalnom mučenju. Kroz likove ljubavnica Hitlera i Musolinija, Eve Braun i Clare Petacci vidimo ideologiju tog ratnog vremena. One su zapravo najveće žrtve. Svi misle da im je dobro, same kažu da su njihova porodica i prijatelji zbrinuti. Na neki način bezbjedne su, sigurne i zaštićene od ratnog stradanja (pogibije ili ranjavanja).
Međutim, pored tog fizičkog stradanja, od kojeg su zaštićene, one su duhovno oštećene i ucjenjene, a da toga skoro nisu ni svjesne. Replika koja najbolje opisuje njihova stanja i ono kroz šta su prolazile je replika koju kaže lik Klare: ‘Obje smo željele muškarca, a dobile ustanovu – aveti rođene iz miliona usijanih glava.’ Sama činjenica da je Hitler bio impotentan govori da Eva Braun zapravo nije dobila ništa zauzvrat, osim što se žrtvovala za dobrobit i sigurnost svoje porodice i njihovu sigurnost. Oni je osuđuju i pitaju zašto je ne oženi, a nisu ni svjesni njena žrtve.

Sastanak na vrhu, Narodno pozorište Sarajevo
Sastanak na vrhu, Narodno pozorište Sarajevo

Preko ova dva lika i preko priče o strahotama Drugog svjetskog rata i Trećeg Rajha, stvaramo i globalnu univerzalnu sliku, s mogućnošću povezivanja sa likovima, a sam događaj i strahote rata možemo posmatrati kao univerzalne za bilo koji rat i dešavanja tokom njega. Treći lik ovog komada je Jevrej koji se prerušio u njemačkog vojnika kako bi spasio živu glavu. Osnovni sukob se dešava između ljubavnica velikih diktatora i mete velikih diktatora – Jevreja.
Autor: Robert David MacDonald
Režija: Ferid Karajica
Scenografija i kostimi: Vanja Popović
Odabir muzike: Ferid Karajica

Uloge:
Vedran Đekić,
Sanela Pepeljak,
Ejla Bavčić Tarakčija

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *