Ne izlazite ako baš ne morate!

Stručnjaci savjetuju građanima da ne napuštaju svoje domove, osim ako ne moraju.

Trg ispred Narodnog pozorišta danas u 14 sati

Zrak koji se danas diše u u Sarajevu svakim danom je sve zagađeniji tzv. PM10 prašinom i sumpordioksidom. Najgora situacija izmjerena je u posljednja tri dana. Stanice u Alipašinoj ulici, na Otoci i Ilidži mjerile su alarmantne podatke. Ni danas situacija ništa bolja, zapravo toliko je loše da stručnjaci savjetuju građanima da ne napuštaju svoje domove, ako zaista ne moraju.

Obala KUlina bana danas u 14 sati

‘Za sumpordioksid bilježimo dva do tri puta veće koncentracije od maksimalne tolerantne vrijednosti koja iznosi 125 mikrograma. Mi bilježimo od 360 do 380. Za pm10 na svim stanicama su vrijednosti povećane, jer tolerantna vrijednost je 70, a mi bilježimo do 400.’, kaže Sanela Salihagić iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Čobanija danas u 14 sati

Treba li napominjati da ovakvo stanje u velikoj mjeri nepovoljno utiče na zdravlje građana? Posebne probleme imaju hronični bolesnici, ali ovako visoki parametri mogu naštetiti i djeci.

Branilaca Sarajeva danas u 14 sati

‘Ovakvo zagađenje može da dovede i do promjene na plućima, koje su posljedica spajanja sumpordioksida sa vodom, pa u takvim situacijama dolazi čak i do pojave sumporne kiseline koja oštećuje i bronhije., kaže specijalista pulmologije Teufik Hadžiosmanović.

Gimnazijska danas u 14 sati

Da bi građani zaštitili disajne puteve, stručnjaci savjetuju samo jedno – Ne izlazite, ukoliko ne morate: ‘Ta prašina nas direktno guši. Građani ako ne moraju, uopšte ne bi trebali izlaziti iz svojih domova.’, poručuje stručnjak za zrak Martin Tajs.

Muvekita danas u 14 sati

U Hidrometeorološkom zavodu kažu da će se u narednim danima zadržati stabilno vrijeme bez vjetrova i padavina. Ta situacija će značajno pogoršati stanje što bi u konačnici trebalio dovesti i do uvođenja interventnih mjera.

foto: Mina Ćorić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *