Nema novca za redovno predškolsko obrazovanje

Vlada Kantona Sarajevo, zgradaVlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te će ga po skraćenom postupku uputiti u skupštinsku proceduru.

Taj prijedlog podrazumijeva da će se obavezno predškolsko obrazovanje za djecu prije polaska u osnovnu školu početi primjenjivati u školskoj 2010/11. godinu.

Naime, Skupština Kantona je u julu 2008. donijela Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo u kojem je utvrđeno obavezno predškolsko obrazovanje za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu te da će se ova obaveza početi primjenjivati od školske 2009/10. godine.

Također je utvrđeno da će se sredstva za stvaranje uvjeta za uvođenje obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja planirati u budžetu KS-a za 2009. godinu.

Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a je planiralo sredstva potrebna za stvaranje uvjeta za uvođenje obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, što se posebno odnosilo na zapošljavanje potrebnog broja novih kadrova u skladu s Nastavnim planom i programom i Pedagoškim standardima i normativima, kao i za adaptaciju postojećih i rekonstrukciju značajnog broja uništenih objekata, te njihovo opremanje, da bi se ovaj segment predškolskog obrazovanja kvalitetno realizirao.

Dio sredstava je bio planiran i za prilagođavanje školskih prostora u ruralnim dijelovima Kantona Sarajevo, gdje ne postoje namjenski objekti za predškolski odgoj kao jedino moguće racionalno rješenje da se djeca iz ovih područja uključe u program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, kako je to utvrđeno Zakonom.

Međutim, zbog poznate finansijske situacije u vezi s budžetom Kantona Sarajevo nije bilo moguće ostvariti taj plan te u budžetu KS-a za 2009. godinu nisu utvrđena sredstva za te namjene, a neće biti ni predstojećim rebalansom, saopćila je Pres-služba KS-a.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *