Nermin Čengić: Kažu, nova Dubioza

U ritmu protesta, sarkastičnog izraza, sublimacija je zagarantovana za sve kojima je Dubioza Kolektiv, kakav je masovno prihvaćen, nekoć postao drag.

Dubioza kolektiv kaže…

Za sjajne dječake iz Bosne i Hercegovine, koji su nekoć sa sobom vodili i djevojčicu prelijepog glasa, pa su je negdje usput ispustili, kaže se da su jedna od najboljih muzičkih pojava na ovim prostorima posljednjih decenija. Nemam nikakvog razloga da se odbijem složiti s takvom gradacijom jer kao inicijalni ‘lajkač’ njihovog rada i truda (kad još Facebook-a nije ni bilo) imam pravo da ih volim k'o Svoje, bez obzira sviđalo mi se ili ne sviđalo ‘traženje’ kakvo su imali posljednjih nekoliko godina. Istina je da mi nije baš svaka ‘legla’ sa posljednja dva albuma, što se pak ne bi moglo reći za raniji period. Ali koristeći staru dobru o različitosti ukusa dopuštam da mi se i ne mora baš svidjeti svaki udah inače briljantne zeničko-sarajevsko-mostarske kooperacije.

Elem, najavom najnovije objave iz ‘dubiozne kuhinje’, čini se da smo na tragu povratka korijenima i ponovnoj apsolutnoj upotrebi domaćeg jezika uz lepršave ritmove i, za neke, uvijek frapantna otkrovenja protkana standardno mudrim porukama narodnih umotvorina starijeg i novijeg datuma. U ritmu protesta, sarkastičnog izraza, sublimacija je zagarantovana za sve kojima je Dubioza Kolektiv, kakav je masovno prihvaćen, nekoć postao drag. Istina, ništa novo ali sasvim prihvatljivo i potrebno: nama i ‘našim prostorima’ koji već dvadeset godina tavore na jednom-te-istom. A kako se klin klinom izbija, tako se ponovo javlja i izgledna mogućnost da povratkom balkanskog prosvjednog riff-a ova prepoznatljiva žućkasta ekipa probudi usnule ljubitelje (ne)stvarnog i ponuka na preispitivanje aktuelnog stanja i tvrdokornog nemanja.

Najavna ‘Kažu’ je sasvim skladna forma koja je dobila i svoje animirano izdanje. Međutim je u svemu skrivena i još jedna zbilja lijepa poruka – obzirom da se Dubioza Kolektiv odlučio još jednom upregnuti domaće snage (animacija i režija: Toni Huml; crtež: Filip Andronik) i kako to gordo volimo naglasiti – ‘domaćoj pameti’ je još jednom pružio šansu da iscrta dovoljno zanimljiv, malkice provokativan i jako potreban video-klip, koji po svoj prilici ima za funkciju malo jače pogurati već-slušanu Dubiozu što se posljednjih nekoliko godina nastojala progurati na viši nivo nudeći svoje opservacije globalnog besmisla. Prošli su sito i rešeto i čini se ipak shvatili da posao na svom pragu još nije završen.

Dubioza kolektiv – Kažu

Kako volim muzička iznenađenja tako još nemam, tačnije ne želim da imam, uvid u ostatak materijala koji nas čeka na najavljenom ‘Apsurdistanu’, već ću poput ‘običnog naroda’ sačekati da se to i zvanično ponudi za download. Sasvim objektivno neobjektivan uopšte nemam sumnje u kvalitet novo-snimljenog, pa ako se moja išta pika onda – NAVALI NARODE!!! Jer – ‘kažu: ako nemaš stav odma’ ti ga stave!’

piše: Nermin Čengić, 2. april 2013.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *