Nermin Čengić: Kuda, ljepotice!?

Nada Đurevska

Protivnik sam pisanja lamenata i oplakivanja otišlih. Suza će pasti, sjećanje je potrebno, ali rastavljati se od života zato jer se neko drugi rastavio od života je besmisleno. Posebno danas, kad se u samo par dana zna radikalno promijeniti perspektiva gledanja na stvari, ljude i prilike. Rekoh, protivnik sam pisanja lamenata, a za to postoje dva razloga: prvi je da ako su otišli vrijedili njihova vrijednost će ostati sa nama i nakon njihovog fizičkog odlaska – da ne kažem vječno; drugi je taj što dobri i vrijedi odlaze u strahovitoj većini nasuprot lošima i bezvrijednima da nikakva rijeka suza prevagu ostanku njihovom donijeti neće. Radije se sjetim nečeg zanimljivog u vezi s otišlima, a zanimljivosti u životu/ima dobrih i vrijednih nikad nije teško pronaći.

Otišla je velika NADA ĐUREVSKA. Tužno je. Prva asocijacija na ovu istinsku divu balkanskog kulturnog prostora, koja je znala tako dobro plakati i tugovati da nam je urezala svoju briljantnu televizijsku Hasanaginicu za vječno sjećanje. A onda sam, nema tome više od desetak godina, pogledao dokumentarac o životu REJHANA DEMIRDŽIĆA, u kojem je učestvovala i NADA ispričavši priču o svom ulasku u salu kulturno-umjetničkog društva, u kojem je dramsku sekciju vodio veliki REJHAN. Uplašivši se scene okrenula se da pobjegne nazad u svoju stidljivost, ali je Rejhan primjetio i pozvao s vrata: ‘Kuda, ljepotice!?’ Od tog trenutka pa sve do jučer Nada je bila dio naših života, a od sinoć je postala i dio zapisa o našem postojanju.

Nikom interesantna nabrajanja odigranih uloga bih zaobišao i ovom prilikom. Koga interesuje saznaće jer živimo u vremenu Gugla i Jutjuba pa se do takvih informacija lako može doći. Mislim da svijetu sviknutom na žalovanje i tugovanje treba skrenuti pažnju da ako već ne umije da se odvikne od čuvenih DANA ŽALOSTI onda neka ih dodijeli istinskim ljepotama i vrijednostima. Nada Đurevska je naša istinska ljepota i vrijednost. Hvala joj!

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *