Nermin Čengić: Mjesec Ramazana na našim prostorima

Bosanskohercegovačka tradicija, kakva se gajila stotinama godina, ne prepoznaje Ramazan kao praznik, pa s tim u vezi ‘Mjesec Ramazana’ se, na našim prostorima, nikad nije čestitao, kako je to sve češći slučaj ‘u narodu’

Pogled na Sarajevo
Pogled na Sarajevo

Narednih mjesec dana ‘muslimanski svijet’ bi trebao živjeti u posebnoj atmosferi prosvjećenja, predanosti i izučavanja vlastite vjere koju je prema vjerovanju muslimana prije više od hiljadu godina ‘poslanik Muhamed a.s. prenio od Boga’, budućim vjernicima i pripadnicima Islama, jedne od danas najbrojnijih svjetskih religija.
Kao i u mnogim drugim segmentima društva na našim prostorima, mnogi, posebno aktuelni, vjeroučitelji, u ovom slučaju Islama, posljednjih godina pokušavaju agresivnim nastupima ‘utjerati vjeru’ u vjernike, često opasno kršeći njene odredbe i kodekse. Međutim, religija, kakva bi, prema svim učenjima, trebala biti, nije nešto što se silom nameće i samovoljno preporučuje, pa makar dolazilo i od ‘visokih dužnosnika’ religijskih zajednica.

Bosanskohercegovačka tradicija, kakva se gajila stotinama godina, ne prepoznaje Ramazan kao praznik, pa s tim u vezi ‘Mjesec Ramazana’ se, na našim prostorima, nikad nije čestitao, kako je to sve češći slučaj ‘u narodu’, jer to jednostavno nema logike niti smisla, iako, vjerovatno u neznanju, baš tako radi i sam Mustafa Cerić, reis-ul-ulema Islamske vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Ramazan nije praznik! Ramazan je jedan od mjeseci u muslimanskom (hidžretskom) kalendaru, a ‘Mjesec Ramazana’ predstavlja poseban jednomjesečni period kada muslimanski vjernik prolazi kroz vlastito preispitivanje praćeno svakodnevnim postom u individualnoj skromnosti kakvu islamska religija vjernicima preporučuje u svakom segmentu života.

‘Mjesec Ramazana’ okončava (ramazanskim) Bajramom koji jeste praznik i on se čestita i uvijek se čestitao, na našim prostorima.

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *