Nezaboravljena historija: Eksponati stari 500 godina

‘Nezaboravljena historija – 550 godina od osnutka Sarajeva i tesavvufske tradicije’, izložba je artefakata prof. dr. Ćazima Hadžimejlića, koja će danas od u 10:30 sati biti otvorena u sarajevskoj ASA art galeriji (Bulevar Meše Selimovića 16).

Kadirijski tadž
Kadirijski tadž
Na izložbi će biti predstavljeni jedinstveni artefakti koji do sada nisu viđeni na ovim prostorima, pa i šire. Ideja za izložbu sazrijevala je godinama. O samom konceptu izložbe i ideji autor je razmišljao tri godine.

Glavni povod za izložbu je da se njom obilježi više od pola milenija od nastanka grada Sarajeva. Hadžimejlić je želio obilježiti čovjekov nesebični doprinos gradu Sarajevu, ne samo Sarajlija već i drugih zaljubljenika na različitim društvenim nivoima.

Na izložbi će biti predstavljena vrlo rijetka, do sada neviđena ostavština Isa-bega Ishakovića, koja ima nemjerljivu kulturnu, duhovnu i historijsku vrijednost. Izloženi eksponati, stari su čak i 500 godina, a podijeljeni su u više segmenata od nošnjih, tadžova odnosno kapa, raznih rukopisa, kaligrafskih zapisa, rahli, tespiha, serdžada ili klanjačica, pa sve do vrijednih plemenitih materijala sadržanih u pojedinim predmetima koji su se u to vrijeme koristili.

Autor Hadžimejlić naglašava vrijednost Isa-begove zavije, jednog od prvih izgrađenih objekata u gradu, koja na žalost više ne postoji, ali zato postoje sjećanja i predmeti koji su vezani za taj značajni objekt. Iako ova prva gradska građevina, mevlevihana, više ne stoji na njenom ulazu, ona i dalje egzistira u srcima ašika, u tradiciji koja ima jak korijen prošlosti i bogatu krošnju današnje duhovnosti.

Mevlevizam je u Sarajevu, prokrčio put i drugim derviškim redovima s kojima možemo da se upoznamo preko izloženih eksponata koji nam ocrtavaju historijski lik Sarajeva kroz sve segmente života, a što potvrđuje činjenica da je nekada Sarajevo imalo 47 tekija i dva hanikaha, kao rijetko koji grad ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Ta koloristična slika Sarajeva je tek jedan kamenčić mozaika kojeg čine drugi narodi, njeni žitelji drugih vjeroispovijesti i kultura koje su se uklapale u islamsko-tesavvufski duh Sarajeva, kojem smo ovaj put dali prioritet, radi Isa-beg Ishakovića.

Izložba će biti otvorena do 16. novembra 2012. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *