Niko nije kriv

Dok starci, bolesni i iznemogli, trpe bolove i čekaju ljekarsku pomoć, a djeca obolijevaju jer roditelji ne mogu satima putovati u Dom zdravlja u općini Ilidža, odgovorni iz kantonalnog Doma zdravlja i kantonalnog ministarstva zdravlja, prepucavaju se po novinama

Trnovo

Starci i djeca u 21. vijeku u jednoj od općina Kantona Sarajevo putuju po dva sata do svoje ambulante. U toj ambulanti rade samo jedan ljekar i jedna medicinska sestra, od kojih se očekuje da pruže pomoć za oko 3.000 stanovnika općine Trnovo.

I da situacija bude još gora, dok starci, bolesni i iznemogli, trpe bolove i čekaju ljekarsku pomoć, a djeca obolijevaju jer roditelji ne mogu satima putovati u Dom zdravlja u općini Ilidža, odgovorni iz Javne ustanove “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo i kantonalnog Ministarstva zdravlja, prepucavaju se po novinama. Prebacuju krivnju jedni na druge, optužujući se međusobno za lopovluk.

To što još aktualni ministar zdravlja KS Mustafa Cuplov tvrdi da je ovo ministarstvo dalo novac da u KS bude zaposleno 15 ljekara i 15 medicinskih sestara i optužuje menadžment JU “Dom zdravlja” KS, ne pomaže i neće pomoći stanovnicima Trnova.

Neće optužbe ministra pomoći majci čije dijete je dobilo jaku upalu pluća samo zato što nije imalo adekvatnu medicinsku njegu i ljekarsku dijagnozu. Neće pomoći ni djeci čiji otac leži teško bolestan i treba svakodnevno ljekara i medicinsku sestru, a ono dvoje zaposlenih rade samo do 16 sati i to radnim danima.

To što je novac koji je izdvojen iz kantonalnog budžeta i uzet od građana kako bi bilo zaposleno više ljekara porodične medicine, poslužio menadžmentu JU Dom zdravlja KS da zaposli automehaničare, nije krivica samo ove zdravstvene ustanove. Za to su odgovorni i resorno ministarstvo i Zavod zdravstvenog osiguranja KS što takav postupak nisu spriječili i sankcionisali.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *