Nova šteta u Aleji Ambasadora

Aleja Ambasadora je projekat pokrenut 2002. godine izgradnjom zida u dužini od 700 metara.

Polomljene lipe u Aleji ambasadora
Polomljene lipe u Aleji ambasadora

Aleja Ambasadora je projekat pokrenut 2002. godine izgradnjom zida u dužini od sedam stotina metara i specifičan je po tome što nikad ne završava već se konstantno nadograđuje. Cilj je ponuditi građanima čist i nenarušen prirodni ambijent uz tok Miljacke i taj prostor pretvoriti u oazu ugodnu za odmor i rekreaciju.

Prvu lipu je posadio je tadašnji Visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, a drugu Žak Pol Klajn. Do sada je u Aleji zasađeno 87 lipa, ali je nažalost 60 njih moralo biti zamijenjeno jer su neodgovorni građani iščupali sadnice, polomili ploče sa imenima Ambasadora, išarali ih sprejevima, uništili klupe, razbili rasvjetu.Ovo je problem sa kojim se Općina Stari Grad svakodnevno suočava.

Na održavanju Aleje Ambasadora rade članovi Udruženja RVI, koji su zaduženi za čišćenje, košenje trave i sječu šiblja. Nažalost, oni ne mogu uticati na ovakve stvari, kao što ne može ni Općina. Svakodnevno ovu lokaciju obilazi uposlenik Općine zadužen za nadzor Sado Kuldija zajedno sa jednim uposlenikom firme Amek kako bi se upoznali sa stanjem na terenu i poduzeli odgovarajuće mjere.

Vandalizam u Aleji ambasadora
Vandalizam u Aleji ambasadora

Prema aktuelnim podacima, u posljednja tri mjeseca uništeno je jedanaest ploča sa imenima ambasadora, koje su išarane sprejevima i polomljene. Zbog nedavnih snježnih padavina polomljeno je čak 18 sadnica lipa kojima su nakon toga podrezane grane, ali će se najverovatnije u proljeće morati potpuno zamijeniti jer su im polomljeni vrhovi. Ova odluka biće donesena nakon što se dobije savjet stručnih lica iz KJKP “Rad”. Cijena jedne ploče iznosi približno 700 KM, dok se za sadnju lipe i postavljanje ploče izdvaja približno 1'000 KM.

Osim navedenog, potrebno je zamijeniti sedam drvenih i tri betonske klupe koje su također uništene, ali ne zbog padavina, nego ljudskog nemara, a uništena su i 2 betonska stola. Podsjećamo, prije samo nekoliko mjeseci postavljeno je 40 novih klupa jer su stare bile polomljene i uništene.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *