Nove pustolovine Don Kihota

Junaci Migela Servantesa se suočavaju sa stvarnošću 21. stoljeća, koja je puna intimnih i općih predrasuda, rata i pohlepe, ekonomske krize i totalitarnih perverzija potrošačkog društva

Tariq Ali

U petak, 24. aprila 2015. godine na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu od 16:15 sati biće održana promocija knjige “Nove pustolovine Don Kihota“ Tariqa Alija. Tariq Ali u ovoj knjizi prikazuje junake Migela Servantesa koji se suočavaju sa stvarnošću 21. stoljeća koja je puna intimnih i općih predrasuda, rata i pohlepe, ekonomske krize i totalitarnih perverzija potrošačkog društva. I sam Don Kihot se užasava “novog svjetskog poretka” u kojem nema iluzije ljepote, pravde i dobrote, već samo društvo koje propada u ravnodušnosti liberalne demokratije i samoživosti bankarsko-političke elite.

Pisac, novinar i reditelj Tariq Ali rođen je 1943. godine u Lahoreu. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Oksfordu, gdje se već u studentskim danima zanima za politička pitanja, naročito pokrete protiv rata u Vijetnamu i istočnoevropskog “socijalizma sa ljudskim likom“. Nakon diplomiranja preuzima vodstvo u Kampanji solidarnosti sa Vijetnamom. Autor je brojnih romana, knjiga eseja i kolumni, a trenutno radi kao urednik londonske izdavačke kuće Verso, te je član odbora i urednik časopisa New Left Review.

Promocijom ove knjige Tariqa Alija, Međunarodni teatarski festival MESS – Scena MESS u saradnji sa Centrom Skenderija i Međunarodnim sarajevskim sajmom knjiga, pokreću Biblioteku MESS, koja će se fokusirati na savremene dramske tekstove koji do sada nisu prevođeni na južnoslavenske jezike.

Knjigu Tariqa Alija će promovisati prof. Sulejman Bosto, Ahmed Burić i reditelj Dino Mustafić, koji kaže: “Odsustvo recentne drame sa naših pozornica je motiv da kvalitetnim prijevodima zaintrigiramo pozorišnu javnost i struku za scenska uprizorenja novih dramskih tokova i stremljenja. Prvi naš odabir autora, u izvrsnom prijevodu Senade Kreso, jasno pokazuje u kojem smjeru želimo razvijati našu izdavačku aktivnost“.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *