Obilježen Dan nezavisnosti kod Vječne vatre

Vječna vatra, Sarajevo
Vječna vatra, Sarajevo
Polaganjem vijenaca te odavanjem pošte svim borcima koji su dali život u odbranu svoje zemlje, danas je ispred “Vječne vatre” u Sarajevu obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Vijence su položile brojne delegacije, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te predstavnici sarajevskog kantona, opština, nevladinih organizacija, boračkih udruženja i antifašista.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao kako Bosna i Hercegovina nije postala država niti 1992., niti 1995. godine, već je znatno prije bila ozbiljna država još u tadašnjim historijskim okolnostima.

“Drugo je što smo imali nesreću da ovu zemlju uvijek okupiraju neke strane sile te da ona gubi u tim okupacijama elemente svoje državnosti na kraći ili duži period. Ali, BiH je opstala kao država. Na nama je samo da budemo razumni i logični te da od BiH pravimo državu kakva je svaka normalna država sa svim elementima”, rekao je Komšić.

I ove godine je komentarisao činjenicu da se Dan nezavisnosti BiH ne obilježava u svim dijelovima zemlje.

“Uzrok toga vidim u postojanju politika koje to ne žele i nastoje ovaj i slične datume opstruirati, što im omogućava i trenutni ustavni sistem. Tu nema elementarne logike. Kažete da poštujete i priznajete državu u kojoj živite, a ne slavite i ne obilježavate njen Dan nezavisnosti. Znamo i razloge i uzroke zašto je to tako. Opet je u pitanju ta nesretna politika koja jednostavno neće ovu zemlju da postavi na normalan način kao sve ostale zemlje. Očigledno je da će trebati puno više vremena da te stvari dođu u normalu.”, zaključuje Komšić.

Za gradonačelnika Aliju Behmena mjesto polaganja vijenaca je simbolično jer je to mjesto kada je 6. april BiH, kao i cijela Jugoslavija, slavila kao dan oslobođenja od fašizma, kada su partizani preko Vratničke kapije prvi put ušli u Sarajevo. Podsjetio je da je BiH tada i stekla nezavisnost, koja je potvrđena referendumom 1992. godine, a odbranjena ratom od 1992. do 1995. godine.

“Slaviti nezavisnost jedne države koja je bila priznata i primljena u Ujedinjene nacije je prava stvar i ne može drugačije. Problem je što Ujedinjene nacije nisu čuvale svoju punopravnu članicu, i oglušile su se o ono što se dešavalo tokom rata. Zato je ovaj praznik još slađi, još bolji i još privrženiji svakom čovjeku koji osjeća BiH kao svoju domovinu”, smatra Behmen.

Čestitke svim građanima povodom današnjeg praznika uputio je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, istaknuvši da je svjestan činjenice da živimo u kompleksnom vremenu kada o mnogim vrijednostima nije postignut konsenzus.

“Nadam se da će vrijeme koje je pred nama pokazati da samo jedinstvenim stavovima o nekim suštinskim pitanjima možemo ići naprijed. Nema pojedinačnog napretka – ili ćemo svi naprijed, ili ćemo svi zaostajati. Mislim da nikome nije stalo da zaostaje. Dan nezavisnosti države je bitna stvar i to pitanje jednog dana mora biti na dnevnom redu i očekujem da će ono biti riješeno punim konsenzusom, jer je to nezaobilazni temeljac moderne prošlosti BiH”, naglašava Cikotić.

Cvijeće će tokom dana biti položeno i na mezarju Kovači, spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, spomen-parku Vraca, groblju Lav, te spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *