Naša je obaveza pružiti zaštitu djeci sa poteškoćama u razvoju

Sredinom marta 2014. godine u Kantonu Sarajevo počinje sa radom prvi Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju i Servis podrške za porodice djece sa poteškoćama u razvoju.

Suad Zeljković

U petak je, na sastanku premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića i ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Muamera Bandića te predstavnica ministarstava zdravstva i obrazovanja, nauke i mladih Amre Čustović i Nihade Čolić sa predstavnicom USAID-a Elvirom Challenger i predsjednicom Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju ‘Dajte nam šansu’ Ines Kavalec, najavljeno da sredinom marta 2014. godine u Kantonu Sarajevo počinje sa radom prvi Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju i Servis podrške za porodice djece sa poteškoćama u razvoju.

Nihada Čolić

S obzirom da je Općina Novi Grad osigurala prostor od oko 120 m² za smještaj ovog dnevnog centra i servisa, ovom prilikom, definisani su završni detalji i koraci koje je neophodno da poduzmu svi akteri kako bi se krenulo sa implementacijom ovog pilot-projekta. Njegov implementator je Udruženje porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju ‘Dajte nam šansu’.

‘Obaveza našeg društva je da pruži zaštitu djeci sa poteškoćama u razvoju, prema tome, ovo nije pitanje volje, već naš zadatak i obaveza i mi ćemo pružiti maksimalnu podršku realizaciji ovog projekta’, istakao je premijer Zeljković, te zahvalio USAID-u i Općini Novi Grad na njihovoj podršci ovom projektu.

Ines Kavalec

Prema riječima Ines Kavalec, poseban problem za 1.004 djece u KS koja imaju visok stepen poteškoća u razvoju je obrazovanje, jer oni nisu mogli biti uključeni u inkluzivnu nastavu koja se provodi u Kantonu Sarajevo: ‘Osnivanjem ovog centra i službe mi više ne bi bili sami u našoj svakodnevnoj borbi, niti teret društvu. U njemu bismo mogli smjestiti našu djecu u početku na četiri sata uz adekvatan defektološki tretman, a bio bi formiran i mobilni tim koji bi bio stalno na dispoziciji za pružanje svake vrste pomoći našoj djeci, ali i našim porodicama’, naglasila je Kavalec i dodala da bi kroz njegov rad obavezno trebao biti zastupljen i obrazovni tretman.

Muamer Bandić

Ministar Bandić je objasnio da je neophodno prvo provesti pilot-projekt, čijom će evaluacijom monitoring tim utvrditi konkretne podatke na osnovu kojih bi centar sa servisom mogao biti ugrađen u naše zakonske okvire i time institucionalizovan i uvršten u naš sistem: ‘Predlažem odmah da u Službi zapošljavanja KS aplicirate na Program sufinansiranja zapošljavanja „800 +“ kako biste osigurali potrebni kadar i njihove plaće za prvih šest mjeseci preko ove službe.’, preporučio je konkretni korak ministar Bandić predsjednici Kavalec.

Predstavnica USAID-a Elvira Challenger je kazala kako je u toku izrada završne projektne dokumentacije te da će ova organizacija sigurno finansijski podržati realizaciju ovog projekta. Dogovoreno je da se za narednu sedmicu pripremi tekst protokola o saradnji koji će potpisati svi predstavnici institucija koji su učestvovali na današnjem sastanku, te nekoliko firmi koje su obećale podršku ovom projektu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *