OFSAJD

Muzička grupa Ofsajd nekadašnji su predvodnici punka, a dolaze iz Sarajeva.

Ofsajd je sarajevska grupa formirana 2001. godine. Svoj prvi nastup održali su u Sarajevu 02. juna 2002. godine i za ovaj datum se veže zvanični početak rada grupe “Ofsajd”. Krajem juna 2002. godine grupa na nagovor prijatelja snima prve probne snimke u prostorijama jedne osnovne škole u Sarajevu. Materijal objavljuju kao DIY izdanje nepunih mjesec dana kasnije, pod jednostavnim nazivom “Ofsajd”. Od šest pjesama koje su se našle na snimku izdvojit će se pjesma “Generaciji”, koja će ubrzo postati zaštitni znak grupe, a par godina kasnije i prvi album će nositi isti naziv.

Grupa je skrenula pažnju već prvim snimkom, međutim ozbiljniji rad grupe tek treba da počine. U maju 2003. godine samostalno objavljuju demo album sa 20 autorskih pjesama, privremenog naziva “Pst, genije stvara”, koji snimaju u kućnom studiju. Zahvaljujući kvalitetnijem audio zapisu, uslijedili su brojni nastupi širom Bosne i Hercegovine i po susjednoj Hrvatskoj.

U oktobru 2003. godine snimaju prvi živi audio zapis sa koncerta održanog u Sarajevu (CDA), gdje su nastupali sa grupama “Protest” i “Validna legitimacija”. Do kraja godine sviraju u svim tada aktuelnim sarajevskim rock klubovima, čime su se odmah izdvojili od drugih lokalnih underground bendova.

Početkom 2004. godine, potaknuti nekvalitetnim tonskim zapisima, odlučuju se za ponovno snimanje pojedinih pjesama. Kao rezultat toga, pjesma “Tri zvijezde do zore (in memoriam)” objavljena je na kompilaciji “Demo 202”, koju izdaje sarajevski radio “Radio 202”. Pjesme “Sarajevo” i “Pogled na zapad” bivaju objavljene na antimilitarističkoj kompilaciji “New 3iyo\'s Disorder”, koju 2005. godine izdaje Kampanja za prigovor savjesti u BiH.

U februaru 2006. godine u studiju “Fondacija za kreativni razvoj” u Sarajevu snimaju svoj prvi studijski album “Generaciji”, čime objedinjuju svoj rad u protekle četiri godine. Album objavljuju samostalno kao DIY izdanje u oktobru 2007., te ga distribuiraju na svojim koncertima i u pojedinim omladinskim organizacijama u Bosni i Hercegovini. Publika ga je proglasila jednim od najboljih albuma mlađe bh punk scene, što potvrđuje i tiraž rasprodan u kratkom vremenu. Sa albuma “Generaciji” izdvajaju se pjesme “Visoki predstavnik”, “Epilog”, “Pjanska”, “Mi hoćemo pare”, a pjesme “Tri zvijezde do zore (in memoriam)”, “Sarajevo”, “Pogled na zapad”, “Stroj” i “Generaciji” još jednom potvrđuju status hitova koje publika rado pjeva na njihovim koncertima. Grupa ubrzo postaje jedna od najzapaženijih sarajevskih underground grupa, i to prvenstveno zbog svojih sjajnih koncerata.

Izbor za prvi video uradak sa albuma “Generaciji” pada na pjesmu “Tri zvijezde do zore (in memoriam)” koji radi Vedad Trbonja, inače blizak dobar prijatelj grupe i frontman grupe “Soba 403”. Drugi spot koji rade je za pjesmu “Epilog“, a cijela ideja je non cut movie, odnosno spot snimljen u jednom kadru. Video im radi iskusna ekipa mladih ljudi okupljena oko ideje “Music Life“, muzička emisija FTV-a.

Poslušajte album “GENERACIJI”

Do sada su odsvirali preko 80 koncerata po cijeloj Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, gdje su nastupali samostalno, na festivalima ili kao podrška drugim bendovima. Učestalo rade na novim pjesmama i snimaju probne snimke za drugi album radnog naziva “Bure baruta”, koji planiraju objaviti u prvoj polovini naredne godine.

Ofsajd su:
Gligor Popović, vokal i gitara
Vanja Čerimagić, gitara
Haris Saračević, bass
Dragan Stahor, bubanj

Diskografija:
“Generaciji” DIY, 2007

Kompilacije:
“Demo 202”, Radio 202, 2004
“New Disorder”, Kampanja za prigovor savjesti u BiH, 2005
“Svi u borbu za socijalnu pravdu”, Anarhopunk savez, 2007
“Live and Loud”, LIVEandLOUD Festival Zadar, 2008

Spotovi:
Tri zvijezde do zore (In memoriam), 2008
Epilog, 2009

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *