Orkestar bez granica

Predviđeno je da Orkestar bude sastavljen od najboljih muzičara iz regije, a selekcija umjetnika će biti obavljena u martu 2011. godine.

Ibrahim Spahić

Na poziv 42. festivala “Bemus”, direktor Međunarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima”, Ibrahim Spahić učestvovao je u stvaranju projekta “Orkestar bez granica”, koji će pored beogradskog “Bemusa” okupiti i Festival “Ljubljana”, “Makedonsku filharmoniju”, Festival “Nomus” iz Novog Sada, “Muzički bijenale Zagreb”, Muzički centar “Podgorica”, “Muzičku akademiju i filhamoniju” iz Prištine, Festival “Sarajevo – Sarajevska zimaâ” te “Evropsku asocijaciju festivala”.

Predviđeno je da “Orkestar bez granica” bude sastavljen od najboljih muzičara iz regije. Selekcija umjetnika će biti obavljena u martu 2011. godine.

Za 2011. godini pripremi 2. simfoniju Gustava Mahlera, čime će biti obilježena 100. godina od smrti ovog umjetnika. Koncerti će biti održani u Ohridu, Prištini, Dubrovniku, Budvi, Podgorici, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu, a zatim u Parizu, Briselu i Berlinu.

Za drugu sezonu, 2012. godine, planirano je da “Orkestar bez granica” izvede djela Igora Stravinskog, a prvo izvođenje će se desiti u Sarajevu.

Predstavnici festivala bili su gosti Bemusa na koncertu Njujorške filharmonije kojom je dirigirao Alan Gilbert. Izvedena su djela Debisija, Sibeliusa i Brahmsa, a solist na violini bio je Leonidas Kavakos. Direktor Festivala “Sarajevska zimaâ” Ibrahim Spahić pozvao je Njujoršku filharmoniju da 2014. godine učestvuje na festivalu PAFF (Peace Art Freedom Festival), na kojem će festival “Sarajevska zimaâ” obilježiti 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Izvršnom direktoru Njujorške filharmonije Zarinu Mehti, Spahić je uručio knjigu dr. Envera Imamovića “Kako je spašavana Hagadaâ” na engleskom jeziku, podsjetivši ga da je njegov brat Zubin Mehta iz opsjednutog Sarajeva uputio najsnažniju poruku mira.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *