Osam godina šetnje i kuhanja

Biljana Plavšić, nekadašnja bosanskohercegovačka biologinja, političarka i jedna od predvodnica srpskog nacionalističkog pokreta u Bosni i Hercegovini i ratni zločinac prema vlastitom priznanju, rođena je 1930. godine u Tuzli.

U Sarajevu je stekla osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a nakon što je diplomirala biologiju u Zagrebu, ostvarila je zavidnu naučnu karijeru, godinama predajući na katedri za biologiju na Prirodnomatematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Biljana Plavšić i Slobodan Milošević
Pozdrav krvnika: Biljana Plavšić i Slobodan Milošević

Biljana Plavšić je bila član Srpske Demokratske Stranke od osnivanja 1990. godine, a iste godine je postala i član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, koje napušta 7. aprila 1992. godine i priključuje se političkom vodstvu samoproglašene Republike Srpske.

Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Nikola Koljević
Organizatori genocida: Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Nikola Koljević

Biljana Plavšić je zajedno sa Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom i Ratkom Mladićem bila u samom vrhu vodstva bosanskih Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini. Od 1992. do 1996. godine je bila potpredsjednik samoproglašene Republike Srpske.

Biljana Plavšić u otmjenom društvu
Biljana Plavšić u otmjenom društvu

Između ostalog će ostati upamćen njen dolazak u Bijeljinu na samom početku rata na Bosni i Hercegovini, kada se izljubila sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, čestitajući mu na masakriranju bijeljinskih Bošnjaka.

Biljana Plavšić i Radovan Karadžić
Iz Haaga u Haag: Biljana Plavšić i Radovan Karadžić

Nakon što je Karadžić početkom 1996. pod međunarodnim pritiskom napustio političku scenu, Biljana Plavšić postaje predsjednica sada već bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Odmah nakon toga čini politički zaokret i okreće leđa svojim dotadašnjim saradnicima i mentorima i uspostavlja saradnju sa međunarodnom zajednicom, zbog čega je dobila i međunarodnu podršku.

1997. godine je oformila vlastitu stranku Srpski Narodni Savez, raspušta parlament bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i raspisuje prijevremene izbore.

Biljana Plavšić na predizbornom skupu SNS
Da Vam kaže profesorica: Biljana Plavšić na jednom od svojih predizbornom skupova

Pred Međunarodnim sudom pravde je, nakon priznanja krivice za planirane sistematske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima, osuđena za ratne zločine 2005. godine na 11 godina zatvora. U tom periodu je napisala knjigu “Svedočim” u kojoj otkriva politiku vodstva Republike Srpske prema Srbima, izostavivši zločine prema Bošnjacima i Hrvatima.

Biljana Plavšić na suđenju u Haagu
Biljana Plavšić na suđenju za ratne zločine u Haagu

U septembru 2009. godine sud u Haagu odobrava njeno oslobađanje prije isteka pune kazne, a kako je navedeno u preporuci, zbog dobrog vladanja, učešća u zajedničkim aktivnostima poput kuhanja i šetnje.

Švedska vlada je odobrila njeno oslobađanje iz zatvora 27. oktobra 2009. godine, nakon čega će, prema vlastitoj želji, živjeti u Beogradu, Srbija.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *