Osobe s invaliditetom provalile u Parlament Federacije BiH

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio na današnjoj sjednici izmjene jednog zakona koji reguliše prava neratnih invalida, veća grupa osoba s invaliditetom odmah po usvajanju provalila je u skupštinsku salu nezadovoljna donesenom odlukom parlamentaraca.

Povišenim glasom od poslanika i članova Vlade koji su se u tom trenutku zatekli u skupštinskim klupama, tražili su poništenje odluke. Neki od članova ovih udruženja traže da invalidi ostanu u sali sve dok parlamentarci eventualno ne promijene odluku dok drugi pozivaju kolege da izađu iz sale i tako dozvole parlamentarcima da ponovo zasjedaju na miru i promijene odluku.

Osobe s invaliditetom, među kojima je veliki broj osoba s oštećenim sluhom i govorom, nezadovoljni su zato što su na osnovu današnje odluke Parlamenta, kao 70-postotni invalidi izgubili pravo na određene naknade koje su imali prije današnjeg mijenjanja zakona. Tekst čiji je službeni naziv Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom u FBiH izmijenjen je većinom glasova poslanika na današnjoj sjednici na inicijativu Federalne vlade.

Parlamentarci su time odobrili Vladin prijedlog da iz federalnog budžeta ubuduće budu finansirani samo 100-postotni i 90-postotni neratni invalidi a ne i korisnici s ostalim procentima invalidnosti kao što je do sada bio slučaj. Ovakav Vladin prijedlog odobrio je bez mnogo diskusije nedavno Dom naroda Federalnog parlamenta, a danas su ga odobrili uglavnom poslanici parlamentarne većine u Predstavničkom dom, za razliku od većine opozicionih poslanika. Invalidi koji su odmah po odluci parlamentaraca provalili u salu do tada su čekali ishod glasanja ispred dvorane.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *