Oživljavanje Trebevića

Trebevička žičaraHrvatsko kulturno društvo “Napredak” uskoro će na sarajevskoj planini Trebević, na lokaciji Studenca, krenuti sa izgradnjom multimedijalnog doma čime će se označiti početak buđenja glavnog prijeratnog gradskog izletišta Sarajlija.

“Izgradnja doma bi trebalo početi već ovog ljeta jer se za kompletiranje dokumentacije očekujemo još samo općinsku građevinsku dozvolu. Izgradnja je trebalo početi i ranije ali su već tri protekle godine utrošene na prikupljanje svih potrebnih dozvola.”, rekao je predsjednik “Napretka” Franjo Topić.

“Napredak” je na spomenutoj lokaciji već kupio površinu od oko 40 dunuma. Objekt doma će zauzimati više od 1'000 kvadratnih metara, sa prizemljem, spratom i potkrovljem, a u sklopu objekta će biti izgrađena i dvorana za sastanke, restoran, te smještaj sa 50 kreveta.

Namjena doma će biti višestruka. Topić ističe da će pored različitih konferencija i sastanaka Uprave i drugih tijela društva, objekat ugostiti i različite likovne kolonije, skupove šahovskih i planinarskih klubova, ali će biti otvoren i za sve druge posjetioce.

Izgradnja objekta će prema procjenama koštati do dva miliona konvertibilnih maraka. Projekt su finansijski pomogli Kršćanski pokret radnika Italije i Ministarstvo obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske, dok je podrška sa bilo kojeg nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini izostala.

“Ovaj projekt je iznimno važan jer njime želimo oživjeti Trebević, koji je, nažalost, do sada bio potpuno zapostavljen. Nisu obnovljene ni ceste niti ostala infrastruktura. Ta je planina po kvaliteti zraka druga u Evropi, a nekada je bila centralno okupljalište Sarajlija i turista”, dodao je Franjo Topić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *