Baščaršijske noći 2009

Baščarijske noći, Vijećnica, Sarajevo, BiHU srijedu će po četrnaesti put biti otvoren festival “Baščaršijske noći 2009″, i trajaće kao i do sad tokom cijelog mjeseca jula.

Festival je vremenom prerastao u najveći ljetni festival kulture u Bosni i Hercegovini. Svečano otvorenje će biti upriličeno na Centralnoj pozornici – Vijećnica sa početkom u 21 sat, tradicionalnim programom “Bečki koncert i najljepše melodije svijetaâ”.

Ovogodišnju manifestaciju će zvanično otvoriti novoizabrani premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Mustafa Mujezinović, a obratiće se i Bo William Hedberg, ambasador Kraljevine Švedske.

Uz Sarajevsku filharmoniju, kao gosti na otvaranju nastupaju austrijski dirigent Ralf Kircher, te stolisti Joanna Sperska, sopran iz Poljske, Georg Lechner, bariton iz Austrije i Kisun Kim, tenor iz Južne Koreje. Umjetnici će se predstaviti izborom popularnih valcera, operskih arija i kompozicija velikih svjetskih autora.

Iz raznovrsnog programa festivala treba izdvojiti dolazak svjetski poznatog lutiste Edina Karamazova koji će se publici predstaviti koncertom u Vijećnici 14. jula 2009. godine. Svakako je zanimljiv i solistički koncert makedonske pjevačice Kaliopi, te nastup uživo jednog od najboljih gitarista sa naših prostora – Vlatka Stefanovskog.

Od teatarskih dešavanja publika će 30. jula 2009. godine imati priliku pogledati monodramu Zijaha Sokolovića “Kobajagi donijela me rodaâ”.

Održat će se i više tradicionalnih programa kao što je “Međunarodni festival folkloraâ”, “Smotra horova i vokalnih grupaâ”, zatim “Festival sevdalinkeâ” i “Međunarodni festival sevdalinke mladihâ”.

Tamburaški orkestar i Show bend Muzičke produkcije BHRT će zajedno sa solistima izvesti najljepše sevdalike, starogradske i dalmatinske pjesme te poznate svjetske pop-rock klasike.

Posebna pažnja je ove godine posvećena dječijim programima u okviru kojih će se održati predstava “Pokretnog pozorištaâ” pod nazivom “Želja i maštaâ” u izvedbi Seada Arslanagića, kao i zabavno-edukativne radionice za djecu Fondacije lokalne demokratije koja će se svakog petka održavati u sarajevskom parku Atmejdan.

Festivalski programe će se dešavati na desetak lokacija u Sarajevu, poput Kuršumli medrese, Kolobara hana, Svrzine kuće, Bošnjačkog institua, Muzeja Jevreja, Brusa bezistana…

Ulaz na sve programe festivala “Baščaršijske noćiâ” je besplatan.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *