Plan rješavanja maloljetničke delinkvencije do 2015.

U 2012. godini, 208 maloljetnika prijavljeno da su u grupi ili samostalno počinili 349 krivičnih djela.

Nermin Pećanac

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas je predstavljen nacrt ‘Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2013.-2015.’ a koji sadrži prijedloge aktivnosti koje će tokom dvije godine provoditi vladin i nevladin sektor.

‘Cilj je preveniranje poremećaja u ponašanju maloljetnika, sprječavanje i suzbijanje maloljetničkog prijestupništva, kriminaliteta koji čine maloljetne osobe i kriminaliteta nad maloljetnim osobama. Do sada su nas optuživali za represiju, mi ovim planom nudimo prevenciju.’, kaže Nermin Pećanac, ministar MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcioni plan je dokument u kojem Vlada KS-a definiše svoju politiku koja tretira maloljetnike s prijestupničkim ponašanjem, zbog čega će nacrt biti predat Vladi već sutra, jer, kako kaže Pećanac: ‘Žuri nam se zbog budžeta da ovaj dokument Vlada KS-a što prije usvoji. Vrijednost ovog plana je 880.000 KM, što nije puno, jer se ovaj iznos potroši na telefone u bilo kojoj instituciji u Bosni i Hercegovini, a građani Kantona Sarajevo ne mogu biti taoci osamdesetak maloljetnih osoba sklonih stalnom vršenju krivičnih djela.’, kaže Pećanac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS namjerava nabaviti metal detektore, dva psa za otkrivanje narkotika, izvršiti edukaciju kadrova i osposobljavanje šest prostorija u svakoj policijskoj upravi.

Maloljetnička delinkvencija podrazumijeva kaznena djela koja su počinile osobe mlađe od 18 godina.

Realizacijom Akcionog plana očekuje se poboljšanje načina kontrole ponašanja maloljetnika u skladu sa zakonom i određeni stepen smanjenja maloljetničkog prijestupništva i kriminaliteta maloljetnika, kao i održavanje i stvaranje sigurnog okruženja u Kantonu Sarajevo.

Posebni ciljevi Akcionog plana su efikasniji stepen zaštite žrtava maloljetničkog prijestupništva i kriminaliteta od nadležnih ministarstava, institucija i ustanova, efikasniji stepen zaštite maloljetnika kao žrtve i maloljetnika kao svjetoka.

U implementaciju plana bit će uključene institucije tužilaštva, sudova, NVO organizacija, roditelji, građani Kantona Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *