Podržite projekat Puna usta mladih!

Udruženje KULT, uz podršku CCI, provodi projekt “Puna usta mladih!”, Doprinos održivoj i institucionalnoj brizi o mladima kroz nova zakonska rješenja.

Puna usta mladih

Projekt ukazuje na probleme koji se tiču insitucionalne (ne)brige vlasti o mladima, pogotovo u oblasti omladinskog organizovanja i rada s mladima. Ne postoje nikakva ili samo neujednačena i loša zakonska rješenja koja uređuju ovu oblast, a svakim danom sve više se osjete posljedice ovih nedostataka. U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) ne postoji zakon koji regulira brigu o mladima, kao ni zakon o organiziranju mladih.

U Republici Srpskoj usvojen je Zakon o omladinskom organizovanju, koji se u međuvremenu pokazao manjkavim, ne provodi se u cijelosti, ne obrađuje tematiku rada s mladima, vec isključivo organiziranje mladih. Nedavno su usvojene izmjene i dopune ovog zakona, međutim samo s kozmetičkim izmjenama, bez zadiranja u bit problema. U Brčko Distriktu BiH postoji nacrt zakona o mladima, ali nije upućen u proceduru niti je ikada objelodanjen. Na državnoj razini BiH također ne postoji zakon koji regulira oblast omladinskog organiziranja i rad s mladima.

Projektom se želi doprinijeti unaprjeđenju pravnog okvira za omladinsko organiziranje, kroz usvajanje zakonskih rješenja na razini FBiH i Brčko Distrikta BiH, te unaprjeđenju provođenja postojećeg i nedavno izmijenjenog zakona u RS-u, prije svega na lokalnom nivou. Potrebno je usavršiti nacrt Zakona o mladima u FBiH, s kojim je Komisija za mlade FBiH upoznata na svojoj posljednoj sjednici, te dovršiti nacrt Zakona o mladima u BD-u.

Sva zakonska rješenja potrebno je uputiti u parlamentarnu proceduru na usvajanje, a projekte aktivnosti usmjerene su na jaku medijsku kampanju, pritisak javnosti i ključnih korisnika, te na podršku tokom cijelog procesa.

Pored kratkoročnih rezultata koji se odnose na usvajanje gorenavedenih zakonskih rješenja, projekt teži postizanju sljedećih dugoročnih rezultata: Nadležna ministarstva i druge institucije pišu, usvajaju, provode i evaluiraju programe djelovanja iz svih oblasti koje se tiču mladih. Provodi se dovoljno projekata od sredstava koja osiguravaju vlade svih razina vlasti, a koji obrađuju probleme i potrebe mladih ljudi, u skladu s njihovim zahtjevima kroz aktivno sudjelovanje Mladi su aktivno uključeni u sve procese donošenja odluka koje ih se tiču, uz ravnopravno iznošenje mišljenja i sudjelovanje u gremijima.

Postoje institucionalni kanali razmjene informacija između vlasti na svim razinama i predstavnika mladih. Predviđeno je da projekt traje ukupno 12 mjeseci. Prvi radni sastanak održat će se 4. februara 2009.g. u 12 sati u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA na kojem ćemo doraditi i usavršiti nacrt Zakona o mladima FBiH koji će se održati.

Na internet stranici www.mladi.org možete se redovno informirati o aktivnostima projekta i uključiti u njihovo provođenje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *