Pofalićka ‘zmija u njedrima’

Kuće i stanove zločinaca pokupovali uglavnom Bošnjaci iz Sandžaka ili Albanci sa Kosova.

Pofalići

U svjetskim okvirima, naselje u kojem je živio ili povremeno boravio najveći broj, najvećih ratnih zločinaca koji su osuđeni ili se protiv njih i dalje vode sudski postupci, nesumnjivo jesu sarajevski Pofalići.

Branioci ovog dijela Sarajeva, čiji su borci doslovno spriječili podjelu glavnog grada u čuvenoj Pofalićkoj bici, danas, dvije decenije od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, tvrde da je njihovo naselje imalo ‘zmiju u njedrima’.

Naselje zločinaca

‘Ta zmija su bili najveći zločinci koju su ovdje imali kuće i drugu imovinu, imali su braću, rođake, prijatelje, te veliki broj istomišljenika. Čak šest agresorskih generala je ovdje boravilo. Zahvaljujući njima ovdje su se organizovali, pripremali i obučavali ljudi koji su nas kasnije napali‘, kaže general Habib Idrizović, jedan od heroja Pofalićke bitke i ratni komandant Prvog pofalićkog odreda.

U Pofalićima su kuće i stanove imali zločinac Ratko Mladić, kojem se trenutno u Haagu sudi za genocid u BiH, zatim posljednji načelnik Generalštaba JNA Blagoje Adžić, četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, te komandant Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu general-pukovnik Milutin Kukanjac, general Miloš Baroš, komandanti Širo Pereula, Dušan Zeljković…

Radovan Karadžić bio redovan gost

Predsjednik Republike Srpske, ratni zločinac Radovan Karadžić bio je čest gost u Pofalićima, u kafani ‘Kum’, čiji je vlasnik bio njegov prijatelj i kum Nedeljko Pikulić. Tu je često bio i njegov prvi saradnik dr. Ranko Vasković.

‘Vojislav Šešelj je u našem naselju imao kuću koju je dijelio sa stricem. On je jednoj ovdašnjoj kafani dao ime ‘Ravna gora’, u kojoj je uoči agresije organizovao svoje četnike. Tu je iz Vukovara doveo bataljon ‘Belih orlova’ koji su učestvovali u opsadi Sarajeva’, sjeća se Idrizović.

Vjerovatno nikad više?

Zanimljivo je da su kuće i stanove zločinaca pokupovali uglavnom Bošnjaci iz Sandžaka ili Albanci sa Kosova. Transakcije su se obavljale uglavnom preko posrednika. No, odgovorni zločine u Bosni i Hercegovini, novac su sigurno odnijeli iz Sarajeva, iz grada koji su hiljadu i po dana ubijali artiljerijom i snajperima.

Novi vlasnici, razumljivo, o tome ne žele govoriti ali stanovnici Pofalića bez ustezanja govore da im je drago što se porodice osoba poput Mladića, Adžića, Šešelja, Kukanjca i drugih, tamo vjerovatno nikada više neće vratiti u njihovo naselje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *