Pomilovana Biljana Plavšić

Predsjednik Haaškog suda u prilog svojoj odluci o pomilovanju navodi da je u ranoj fazi sudskog postupka prihvatila svoju odgovornost za zločine i priznala krivnju te da se u zatvoru ponašala dobro, a svjedočila je i u predmetu Krajišnik

Biljana Plavšić
Biljana Plavšić
Haaški sud je odobrio bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić da, nakon dvije trećine odslužene kazne, bude puštena na prijevremenu slobodu.

U odluci o pomilovanju predsjednik Haaškog suda Patrick Lipton Robinson navodi da će Plavšić po švedskim zakonima 24. oktobra 2009. godine odslužiti dvije trećine kazne te da tri dana kasnije 27. oktobra 2009. godine stiče pravo puštanja na prijevremenu slobodu.

“Uvjeren sam da se gospođi Plavšić treba odobriti prijevremeno puštanje u skladu s njezinim pravom koje proizlazi iz švedskih zakona”, piše predsjednik Haaškog suda u odluci donesenoj 14. septembra 2009. godine.

Sedamdesetdevetogodišpnja Biljana Plavšić je 2003. nakon priznanja krivnje osuđena na 11 godina zatvora i kaznu je služila u Švedskoj.

U okviru dogovora sa tadašnjom glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte Plavšić priznala je krivnju za zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, odnosno progon nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini, a tužitelji su zauzvrat odustali od sedam ostalih točaka optužbe koji su je teretili za genocid i ratne zločine.

Predsjednik Haaškog suda u prilog svojoj odluci o pomilovanju navodi da je u ranoj fazi sudskog postupka prihvatila svoju odgovornost za zločine i priznala krivnju te da se u zatvoru ponašala dobro, a svjedočila je i u predmetu Krajišnik.

“U izvještaju o ponašanju stoji da je gospođa Plavšić iskazala dobro ponašanje tokom zatočenja, što je dokaz o rehabilitaciji.

Iako gospođa Plavšić nije učestvovala u organizovanom radu u zatvoru zato što je penzioner, učestvovala je u šetnjama, također se bavi kuhanjem i pečenjem”, navodi se u odluci Tribunala.

Plavšić je bila predsjednica Republike Srpske od 1996. do 1998. godine, Haaškom sudu se dobrovoljno predala 10. januara 2001. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *