Porodica Spahić sklonjena s ulice

porodica SpahićNekoliko desetina građana okupilo se danas u Sarajevu, ispred zgrade institucija BiH kako bi dali podršku porodici Spahić iz Visokog, koja na tom mjestu već šesti dan protestira, zbog egistencijalne i ugroženosti njihovih osnovnih ljudskih prava.

Na okupljanje je pozvao Bakir Hadžiomerović, urednik političkog magazina 60 minuta, čemu se odazvalo nekoliko desetina građana, koji su Zlatki i Sabahudinu uručili skromne novčane donacije i pakete prehrambenih i higijenskih artikala te odjeće.

Zamislite vlastito maloljetno dijete koje spava pod vedrim nebom. Zamislite da vaše dijete leži na travi i da ono jadno, nesposobno, nikakvo, od tebe od kojeg očekuje kakvu takvu pomoć, čokoladu, sok, ljudsku riječ, da od tebe dakle doživi da ga obiđeš kao fekaliju. Zamislite, uostalom, da vaše dijete očekuje pomoć od bilo kojeg aktuelnog zvaničnika Bosne i Hercegovine, a Spahići su, nažalost, došli dotle i nema im dalje.

Šest noći ova djeca su spavala na ulici u središtu glavnoga grada i nitko nije poduzeo ništa. Bili su gladni su, napaćeni, a protekle noći su i kisnuli. Građani su sve do danas nijemo prolazili pored njih. Neka od djece su bolesna. Država, vlast i nadležne službe za socijalni rad, koje su ovu djecu trebale već prvu noć zbrinuti, pet dana nisu činile ništa. Umjesto agresivne akcije Centra za socijalni rad, danas slušamo Spahića, koji se pravda zašto su mu djeca pod vedrim nebom.

Sabahudin je tek danas pozvan da se vrati na posao u Rudnik mrkog ugljena Breza – samo nekoliko sati prije okupljanja građana. On kaže da neće otići kući dok ne dokaže da nije istina da mu je Centar za socijalni rad osigurao bilo kakvu pomoć. Djeca i njegova porodica ne mogu preživjeti sa 400 maraka mjesečno. U Centru tvrde suprotno. Podastiru račun banke na kojem Spahići, navodno, imaju 1.500 KM. Dobili su, tvrde u Centru, i kuću.

Kuća u kojoj žive Spahići sa svojih desetero djece nije starija od 10 godina. Kupila im ju je Općina Visoko. No, o njoj se, očito, nitko ne brine. Zapuštena, iznutra i izvana, prljava je i neuvjetna za život djece.

Čini se da građani Sarajeva bolje shvataju probleme porodice Spahić nego uposlenici Centra, koji, očito je, o djeci uopće nisu vodili brigu. Optuživanje roditelja da su zlorabili djecu jednako je sramno kao i njihovo dugogodišnje nečinjenje da djeca budu zbrinuta i sita. Pa umjesto Centra trebaju Sarajlije i ovdašnji rijetki političari da ih spašavaju. Pet dana su djeca spavala pod vedrim nebom i sjetili su ih se tek danas.

Iz Centra su ovaj put kategorični i zahtijevat će da se Spahićima roditeljsko pravo zauvijek oduzme. Istodobno, četiri sarajevske gradske općine obećale su Spahićima osigurati sredstva za unajmljivanje stana u Visokom. A najbitnije je u ovoj priči – djeca ovu noć neće provesti na ulici. Utočište im je pružio motel Banana city. Večeras neće kisnuti, niti će biti gladna.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *