Potvrđen kvalitet Vlašićkog sira

Vlašički sir, BiHTradicionalna ocjenjivačka izložba i “Sajam vlašićkog sira”, koji su upravo održani na Vlašiću, su rezultirali potvrdom izuzetnog kvaliteta i napretka proizvođača ovog autohtonog proizvoda, koji je poodavno postao prepoznatljiv brend.

Ovaj put je, međutim, potvrđena i činjenica da su proizvođači ovaj uspjeh postigli bez bilo kakve pomoći države, kojatek deklarativno podržava poljoprivrednu proizvodnju.

Vlašićki ovčari, koji su posljednjih godina bili suočeni sa strahom od potpunog gubitka stada ovaca zbog bruceloze, te nebrige države za poticaj proizvodnje autohtonog vlašićkog sira, s nestrpljenjem su očekivali ocjene stručnjaka o kvalitetu proizvoda. Zvanični rezultati potvrdili su izuzetan napredak u proizvodnji: od 35 uzoraka, čak sedamnaest je ekstra kvalitete, a osamnaest su prvoklasni.

Odlične ocjene i nagrade gode, otvaraju put ka bržem plasmanu, međutim, tragično je da najbolje proizvođače vlašićkog sira, kojima je ovo najčešće jedini izvor prihoda, godinama zaobilaze čak i mrvice od obećanih sredstava za poticaj razvoja poljoprivrede.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *