Intervju: Damir Nevesinjac

Damir NevesinjacU najtamnijem kutku najtamnijeg vilajeta na najtamnijem Balkanu, najtamnijeg kontinenta, najtamnije planete, najtamnijeg svemira…, dakle, u tom kutku kojeg od milja zovemo “najljepši grad na svijetu”, a u knjigama i turističkim vodičima je obilježeno kao Sarajevo grad (sa ostalim prinadležnostima), već godinama raste čudan cvijet. Razvija se procvjeta, pa se malo smiri, pa se opet pojavi, pa nestane i sve tako…

Cvijet je trenutno u pupoljku i još malo pa će procvjetati, a dok se to konačno ne desi, pronađoh druga i vrtlara bašte u kojoj raste “Protest”, sarajevska muzička grupa koja je krenula s radom u vihoru onih nam “nemilih događaja” od prije 15 godina. Svojedobno su bili jedna od grupa koja nas je predstavljala po svijetu k'o kreativne, pametne i sklone razmišljanju… Dakle, pronađoh Nevesinjac Damira i saopštih mu nekoliko kratkih (pitanja), a njemu ne bi mrsko da uzvrati (odgovorima). A tu je i novi video spot na kraju teksta…

Vozdra mladiću, kako ide?

Damir: Što bi rekli neki – ”Gura se”. A i gura se, samo bi ja duplo češće… gur'o.

Kakvo je stanje “u zemlji karijesa”?

Damir: Da ti dam neki izvještaj, time se ne zamaram, ne pratim toliko. Ali osjetim, osjetim da je oko mene bljuzga i ljeti i zimi. Ovi skriveni talenti za razne idiotluke ispadaju iza uglova i tjeraju te da budeš slina… A to je nova politička korektnost.

Sve više volim pedere, jer, da ih ne volim, odreklo bi me se pola sela, a ono prvo pola me se već odreklo devedesete godine kad sam imao kosu do pola leđa i bio peder. Za tadašnju javnost… Eto sad se čuvam i obožavam ove pride sastanke.

Ima l’ šta novo il’ si se posvetio nečemu drugom što s muzikom veze nema?

Damir: Ja sam nevejerojatno kreativan kokuz. Kad se budem posvetio nečemu drugom, a ne vjerujem da ću još, ponovo ću sve to raditi tako simpatično i bez opasnosti da se obogatim. Tako da je za mene isto bio tamo ili ovamo.

Sad je opet “Protest” ili solo projekti?

Damir: Ma skont'o sam da ja trčim stalno iz faze u fazu, tj. tražim se tamo gdje mogu ugurati ovo ideja što u meni kvasa… Kad je “Protest” sposoban da šljaka, ja sam tu i sviramo, divno, uživanje. U suprotnom, ja iste sekunde gradim solo karijeru. Malo je to smiješno ali to sam ja, nemam živaca stajati na mjestu. Uglavnom sad je “Protest” u pogonu.

Snimili ste i video spot (pogledaj na kraju teksta) koji bi trebao da najavi novi album “Protesta”. Je l’ ova “Budućnost” treba da najavi neku vašu/našu “svijetlu budućnost” il’ se ipak nešto krije između redova?

Damir: Ja nisam nikad ništa najavljivao niti proricao. Mislim da su ta proročka vremena u R'N'R-u prošla. Ja sam samo pjevao o trenutnom stanju stvari. A ljudi toliko kasne da često vidim kako neki pronalaze islam ili katoličanstvo kao da je jučer nastalo. A i vrijeme “redova” je prošlo, ono je samo još pitanje stila u pisanju.

Kad se zadnji put sviralo uživo i kad namjeravate opet obradovati uzavrele redove ispred “stejdža”?

Damir: Svirali smo u Clubu Opera na dan otvaranja SFF-a, pa smo snimali u studiju nekoliko pjesama i zanemarili probe. Tako da ćemo vrlo brzo u prostoriju pa na “stejdž”. Publiku pozdravljam i kažem – “Ne brinite dobro smo”.

Je l’ Saraje'vo ‘dje je nekad bilo?

Damir: Neki su se to pitali pičeći fijakerom kroz tadašnju Vase Miskina. Ali šta reći dok table na ulazu i izlazu iz grada stoje kako treba. Mislim da se Mića jedini po tome orijentisao (čekam tablu kad će više…).

razgovarao: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

2 Odgovori na “Intervju: Damir Nevesinjac”

 1. moj proteste…
  isto da su se tinejdžeri sastali s idejom da sviraju rock…
  muzika je ok, ali ovo pjevanje???
  damire, dragi, đe će ti duša?!
  očekivao sam da ste sazreli… no, meÄ‘utim…

 2. kiko, prijatelju,ja radim pod krilaticom – ”kome ne valja zna ‘dje su vrata”

  mislim da imaÅ¡ neke osobne probleme vis a vis protesta ili nekog od nas…idi brate pa se zabavi negdje, piÅ¡i kritike pod svojim imenom,budi dovoljno hrabar pa nam pokaži kako se to radi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *