Povećane koncentracije štetnih materija

Zagađenost zraka može imati velike posljedice na zdravlje stanovništva.

Sarajevo u magli

Koncentracije štetnih materija na području Kantona Sarajevo su znatno povećane. U ovoj grijnoj sezoni intenzivnije je prisustvo sumpor-dioksida. Stručnjaci tvrde da građani Sarajeva, ali i ostalih gradova naše države trpe enormne vrijednosti zagađujućih materija.

Ove godine je, kako stručnjaci upozoravaju, prvi put zabilježeno povećanje sumpor-dioksida. Uzrok tome je sve češće korištenje uglja. Neredovan tehnički pregled vozila, ispust raznih mirisa iz privatnih i javnih objekata, pogona, upotreba neprovjerenog i nekvalitetnog goriva – samo su neki od uzročnika zagađenja zraka.

Martin Tais

U Sarajevu su sumpor-dioksidom najviše zagađene općine Stari Grad i Centar, za njima odmah ide naselje Otoka, zatim općine Ilidža, Vogošća. Ni u ostalim gradovima naše zemlje situacija nije bolja.

“Zenica ima vrlo loš zrak, tamo je problem sumpor-diksid, jače čestice čađi i prašine su nešto veće, međutim, Sarajevo ima posljedice, Tuzla isto ima problem s čađi i sumpor-dioksidom, to su pokazale analize“, kaže Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Zijada Krvavac

Zagađenost zraka može imati velike posljedice na zdravlje stanovništva. Prvi na udaru su hronični bolesnici, ali kako se situacija konstantno mijenja, pravila nema, svi smo izloženi opasnosti koju donosi zagađen zrak.

„Osim na ljudsko zdravlje, zagađenje zraka ima loš utjecaj na kvalitet zemljišta, vode, jer sve te materije se u konačnici kroz nove padavine vrate u tlo“, kaže pomoćnica ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Zijada Krvavac.

Jedini spas, kako stručnjaci ističu, građani mogu naći na planinama. Također pozivaju građane da ukoliko osjete nesnosne mirise koji direktno utiču na naše zdravlje, to prijave Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

piše: Amela Hodžić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *