Prošetajte novim sarajevskim Kaptolom

Sarajlije, jeste li čuli!? Svečano je otvoreno obnovljeno stepenište u sarajevskoj Ulici Kaptol. Divno mjesto kroz koje treba proći i upoznati se sa najnovijim spomenicima Sarajeva.

Stepenište u Ulici Kaptol, Sarajevo
Stepenište u Ulici Kaptol, Sarajevo

Svečanost su uveličali i učenici OŠ ‘Safvet-beg Bašagić’, recitujući Maka Dizdara i Izeta Kike Sarajlića.

U ime sarajevskih pisaca i pjesnika

Ferida Duraković

‘Divno je biti u gradu koji je odlučio da slavi svoje pjesnike. Na ovom stepeništu su dobili mjesto pjesnici koji su voljeli, živjeli i bolovali Sarajevo. Stoga, u ime sarajevskih pisaca i pjesnika, kažem veliko hvala Općini Centar na ovoj divnoj inicijativi i Dini Šamić koja je iznijela čitavu ideju.’ izjavila je književnica Ferida Duraković.

Novo stepenište sa sedam odmorišta posvećenih velikim piscima.

Biće nam ljepše

Dževad Bećirević

‘Mi smo 23. augusta prošle godine otvorili most između Akademije likovnih umjetnosti i Radićeve ulice, a za mene ovo stepenište nije ništa manje važno od tog mosta. Ubuduće ćemo se truditi da pravimo ovako lijepe stvari kako bi naš grad bio što ljepši. Želim da stepenište Kaptol bude ne samo prolaz koji će povezivati ‘donju i gornju mahalu’, već da se tu okupljaju i mladi i stari i da se dešavaju neke nove ljubavi.’, rekao je tokom svečanosti političar Dževad Bećirević.

Sanirana je kompletna komunalna infrastruktura i javna rasvjeta.

Za dušu i srce

Varja Nikolić

‘Ovo je jedan u nizu kulturnih mostova koji povezuje građanke i građane sa sedam sarajevskih velikana poezije čiji su stihovi i kratka biografija ispisani na obodnom zidu. Šetajući stepeništem građani će imati priliku da se ugodno odmaraju oplemenjujući svoju dušu i srce čitajući lijepe stihove naših velikana: Izeta Sarajlića, Nasihe Kapidžić-Hadžić, Tina Ujevića, Maka Dizdara, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić i Darija Džamonje. poručila je sa sarajevskog Kaptola političarka Varja Nikolić.

Obnovi stepeništa je prethodila sanacija klizišta i uklanjanje starog stepeništa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Prošetajte novim sarajevskim Kaptolom”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *