Punkura dolazi

Uskoro ćete na sarajevskim ulicama moći pronaći i preuzeti novi časopis/zine.

Kako se publikacija zove i o čemu se radi? Pitali smo njene suosnivače.

  • Punkura je nova publikacija i zin čiji su osnivači kanadsko-hrvatski pisac Adrian Pecotić sa sjedištem u Sarajevu i sarajevska umjetnica i kulturna djelatnica Nardina Zubanović (Kolektiv Kreaktiva).

Njihova priča je počela prije skoro dvije godine kada su zajedno sa još nekoliko prijatelja i članova Kolektiva formirali ime, dizajnirali slova i počeli raditi na ovoj zahtjevnoj ideji.

Kako su objasnili; Punkura, čak i ako ima punku naslovu, nije žanrovski definiran zine i ne slijedi nikakva posebna pravila, ali ističu da su mišljenja kako muzika, skate i umjetnost treba da ujedine ljude tako da sigurno možete očekivati da pišu o raznim temama i žanrovima. 

Ono što žele dokumentovati su dešavanja, umjetnička djela i umjetnici/muzičari/skejteri koji postoje i rade “ovdje i sada” u Bosni (i van BiH), osvijestiti čitalacku ideju, kreativno pisanje i fotografiju i općenito osnažiti art scenu. 

Zanimljive činjenice o Punkuri:

Punkura nije određena samo za lokalnu publiku i možete je čitati na bosanskom i engleskom jeziku. 

Punkura je prvi fizički džepni zine, ali ljudi iz inostranstva mogu dobiti svoj digitalni primjerak.

Punkura dizajnerska slova je uradio umjetnik Bojan Stojčić 

Punkura je već imala svoju pilot publikaciju tokom ljeta 2022. 

Prvo izdanje Punkure koje očekujemo ovog proljeća dizajnirala je Šejla Bratić – Not Your Chibi. 

Punkura je besplatna publikacija, ali je možete podržati putem njenog qr koda na poleđini papira ili kontaktiranjem njenih koordinatora putem Instagrama: punkura_official2027

Punkura rat sticker naljepnica je dizajnirana od strane ilustratora cardbox. 

Punkura istražuje ideju prostora u njegovom najširem kontekstu – javnog – privatnog, virtuelnog i prostora tijela.

Svoj rad za Punkuru možete poslati i na e-mail adresu punkura.submissions@gmail.com 

Ukoliko želite podržati ovaj projekat možete nam pisati na punkuraofficial@gmail.com

Tiraž Punkure je preko 1000 primjeraka i publikacija ce biti distribuirana po koncertima, galerijama, festivalima, muzejima i institutima . ….

Takodjer, itekako ste dobrodošli da se pridružite njihovom timu kao mladi istraživač/čica, umjetnik/ca, književnik/ca, donator/ica, novinar/ka, fotograf/kinja, skater/ica, aktivista/kinja, volonter/ka ili bilo šta drugo.

“Krajnji cilj ideje je povezati kreativne ljude prvo kroz publikaciju, a onda i fizičke prostore”, jer Kolektiv Kreaktiva, kao što je već poznato, organizuje izložbe, muzičke evente i u konačnici aktivno djeluje dugi niz godina kao aktivistička i umjetnička udruga za mlade.

Adrian i Nardina završavaju svoju kratku priču pozivajući kreativne mlade ljude da pristupe ideji i zajedno naprave mnoštvo budućih sjajnih publikacija, jer u konačnici :

„Punkura je napravljena za angažovane i kreativne mlade ljude, koji svoj krea(k)tivni radžele promovirati i u nekom -novom (javnom) prostoru- prostoru zina!“

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *