Sarajevo na početku promocije otvaranja Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu

press konferencija povodom otvaranja novog objekta Muzeja suvremene umjetnosti Grada ZagrebaNa inicijativu i prijedlog gradonačelnika i Gradske uprave Grada Sarajeva jučer je u prostoru Art Depoa Ars Aevi održana konferencija za novinare povodom otvaranja novog objekta Muzeja suvremene umjetnosti Grada Zagreba 11. decembra 2009. godine.

Dogradonačelnik Miroslav Živanović je u ime Grada Sarajeva čestitao predstavnicama Gradskog poglavarstva i Muzeja suvremene umjetnosti Grada Zagreba na ovom značajnom kulturnom poduhvatu.

Živoanović je tom prilikom, također, rekao kako Grad Sarajevo, kao inicijator i suosnivač Fondacije Ars Aevi, redovno finansijski podržava ovaj projekat, i iskoristio priliku da uputi apel na druge nivoe vlasti i međunarodne institucije da pruže svoju pomoć kako bi i Sarajevo uskoro dobilo svoj Muzej suvremene umjetnosti.

Direktor Fondacije Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić je istakao zadovoljstvo što su Gradsko poglavarstvo i Muzej suvremene umjetnosti Grada Zagreba izabrali Ars Aevi kao partnere za promociju otvaranja ovog izuzetnog zdanja u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Hadžiomerspahić je ovom prilikom najavio simbolično otvaranje Art Depoa Ars Aevi u Domu mladih povodom desete godine postojanja kolekcije Ars Aevi 19. decembra, u 12 sati od podne do ponoći za građane i posjetioce Sarajeva i naše države.

Ilija Šimić, predsjednik Fondacije Ars Aevi je kazao da je Gradu Sarajevu čast što je izabrano za početak promocije otvaranja zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, te izazio uvjerenje da će uskoro i Grad Sarajevo dobiti svoj Muzej suvremene umjetnosti prema projektu poznatog arhitekte Renza Piana.

Željka Udovičić, zamjenica pročelnika za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba istakla je, da nakon šest godina gradnje, hrvatska prijestolnica dobiva novi atraktivni i funkcionalnu muzejski prostor u Novom Zagrebu, kojeg su finansirali Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. Ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić predstavila je izgled, sadržaje, kolekcije kao i izložbe koje su predviđene u novoj zgradi Muzeja suvremene umjetnosti Grada Zagreba tokom naredne godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *