Sarajevo u posjeti Art Depou Ars Aevi

U povodu obilježavanja decenije Kolekcije Ars Aevi, Art Depo Ars Aevi u Centru Skenderija posjetili su najviši predstavnici Grada Sarajeva i četiri sarajevske općine – Centar, Novi grad, Novo Sarajevo i Stari grad.

Sarajevo u posjeti Art Depou Ars Aevi
http://sarajevo.co.ba/wp-content/uploads/Sarajevo-u-posjeti-Art-Depou-Ars-Aevi.jpg

Na inicijativu gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena i sekretara Gradske uprave Milorada Kojovića, predstavnici sarajevskih Općina pozvani su da se upoznaju sa strategijama i ostvarenjima Ars Aevi i da skupa sa Gradom oforme jedan stabilni stub koji će podržati budućnost ovog razvojnog projekta koji je od jednakog značaja za Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Prihvatajući ovaj poziv, u posjeti Ars Aevi bili su Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar, predsjednik Općinskog vijeća Novi grad Amer Šuman, savjetnik načelnika Općine Novo Sarajevo za kulturu Faruk Pršeš i pomoćnik načelnika Općine Stari grad za obrazovanje, kulturu i sport Senad Musić.

Projekt Ars Aevi i Kolekciju smještenu u Art Depou Ars Aevi gostima su predstavili generalni direktor Enver Hadžiomerspahić, predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić i izvršna direktorica Amila Ramović.

Prilikom susreta, gradonačelnik Behmen je istakao da je Ars Aevi prilika za sve partnere u promoviranju Sarajeva kao istinske evropske kulturne prijestolnice da učestvuju u jednom veoma uspješnom projektu čiji su iznimno ambiciozni planovi sada već realno ostvarivi. Gradonačelnik je potvrdio svoju namjeru da najsnažnije podrži aktivnosti na djelovanju tima Ars Aevi koji je posvećen promociji i obogaćivanju Kolekcije Ars Aevi i stvaranju uslova za izgradnju muzeja savremene svjetske umjetnosti prema nacrtima arhitekte Renza Piana. U periodu dok se čeka novi objekat, vrijedna Kolekcija Ars Aevi smještena je u Art Depo Ars Aevi u Centru Skenderija.

Ovaj reprezentativni prostor za ovu namjenu su stavili na raspolaganje Kanton Sarajevo i Centar Skenderija, prihvatajući ponudu italijanske Vlade da uloži sredstva i rekonstruiše ovaj prostor za Ars Aevi putem UNESCO-a, procjenjujući Kolekciju Ars Aevi kulturnim blagom od visokog međunarodnog značaja. Konačno otvaranje ovog prostora za posjetioce imat će nesporan kulturološki značaj za sve građane i posjetioce Sarajeva, a bit će dodatan argument za one rade na promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine na internacionalnom planu. Posebno će biti važno njegovo mjesto i u obrazovnom procesu, jer je već planiran program organizovanih posjeta Kolekciji Ars Aevi za sve učenike srednjih škola i odabrane grupe studenata Kantona Sarajevo, a zatim i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.

Na inicijativu načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, predložen je novi radni susret sa načelnicima sarajevskih Općina koji će organizirati gradonačelnik Behmen, na kojem će biti operativno razmatrani mogući oblici razmjene i saradnje i podrške sarajevskih općina ovoj razvojnoj inicijativi od dugoročnog značaja.

Generalni direktor Ars Aevi je pozdravio interes Grada Sarajeva i sarajevskih Općina da se uključe u novu fazu Projekta Ars Aevi i naglasio da, i u današnjim uslovima kao i u prošlim, pitanje nije može li se nešto ostvariti, nego, kako se to može ostvariti. Cijeli Projekt Ars Aevi počiva na ideji mreže u kojoj svi učesnici daju manji doprinos koji ih ne opterećuje više od obima njihovog uobičajenog djelovanja, ali svi skupa grade jednu veliku i vrijednu cjelinu koja daleko prevazilazi kapacitete i ograničenja pojedinačnih učesnika. Upravo iz ovog razloga učešće sarajevskih općina je dragocjeno i Ars Aevi mu se unaprijed raduje, a općinskim organima iskazuje svoju zahvalnost za pokazani entuzijazam i vjeru da se strategijskim planiranjem i ozbiljnim djelovanjem ciljevi mogu ostvariti i za sve buduće oblike saradnje u građenju predstojećih faza Projekta Ars Aevi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *