Sarajevska filharmonija

“Od 1923. godine pa do danas sarajevski filharmonicari šalju harmonične zvuke koji bi trebali biti jasan i zvonak nagovještaj ljepše budućnosti.” (Bill Clinton)

Sarajevska filharmonija je jedini profesionalni orkestar u Bosni i Hercegovini koji uspješno djeluje od 1923. godine. Prvi koncert Sarajevske filharmonije je održan 24. oktobra 1923. godine u prostorijama sarajevskog kina Imperijal. Koncertom su dirigovali A. Lukinić i J. Rozdalovski. Na programu su bile uvertira iz opere “Porin” V. Lisinskog, Klavirski koncert u g-mol-u F. Mendelssohn “Bartholdy” i Druga simfonija L. van Beethovena.

Sarajevska filharmonija je od samoga početka bila vođena krilaticom “više i bolje”, a sve kako bi svojoj publici omogućila da upozna i prati razvoj muzike kroz razne historijske i umjetničke periode. Drugi Svjetski rat je “utišao” orkestar Sarajevske filharmonije koji se tek 1948. godine ponovo oglašava i ponovo preuzima ulogu predvodnice na kulturnoj sceni Bosne i Hercegovine.

Desetljeća umjetničkog procvata i afirmacije zaustavljena su agresijom na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine. Unatoč tragičnim gubicima i nemogućim uslovima rada, orkestar nastavlja svoju aktivnost. Sedam muzičara je ubijeno, dvanaest teško ranjeno, arhiva devastirana, instrumenti uništeni…

Ali ništa nije zaustavilo Sarajevsku filharmoniju, koja je i pod najtežim okolnostima održala šezdeset koncerata, od čega dvadeset u inostranstvu.

Sarajevska filharmonija je bila neizostavni dio najznačajnijeg kulturnog događaja tokom opsade Sarajeva, koncerta koji je održan 19. juna 1994. godine u ruševinama Vijećnice. Tada je izveden Mozartov “Requiem”, kojim je dirigovao maestro Zubin Mehta, dok su kao solisti nastupili Jose Carerras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildiko Komlosi.

“Od 1923. godine pa do danas sarajevski filharmonicari šalju harmonične zvuke koji bi trebali biti jasan i zvonak nagovještaj ljepše budućnosti”, kako je naglasio bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton, na koncertu kojim mu je svojevremeno Sarajevska filharmonija poželjela dobrodošlicu u Sarajevo.

Aktuelno iz Sarajevske filharmonije

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *