Veterinarska stanica nije u stanju prihvatiti pse lutalice

Protekle sedmice Vlada Kantona Sarajevo zadužila je preduzeće Rad da hitno svoj rad uskladi sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i podzakonskim propisima kojim se nalaže formiranje higijenskog servisa na području Kantona Sarajevo, a u cilju uklanjanja napuštenih i bolesnih pasa sa ulica Kantona Sarajevo, uz angažovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i KJP Veterinarska stanica d.o.o.

Napušteni pas u Sarajevu

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine ne poznaje termin kafilerijske službe kako je to ranijim zaključkom Vlade nespretno bilo definisano. Također, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH ne definiše termin pas lutalica, agresivan pas i bijesan pas, već poznaje termin napuštena i izgubljena životinja. Novim zaključkom Vlade otklonjeni su ti propusti. Iako su iz Vlade KS-a istakli kako bi Higijenski servis trebao početi sa radom ove sedmice, u Radu ne mogu biti sigurni da će ispoštovati taj rok.

Ahmed Đipa

‘Preduzeće Rad čini sve što može i što je u skladu sa zakonskim propisima da što prije organizuje rad Higijenskog servisa i na taj način ispoštuje odluke Vlade KS-a i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. U toku je pravna procedura na registraciji Higijenskog servisa Rada.’, kaže Ahmed Đipa iz Službe za odnose sa javnošću, napominjući kako su ekipe Rada već imale intervencije na terenu, po rješenju veterinarskog inspektora, ali im je iz Veterinarske stanice Kantona Sarajevo ubrzo stigao dopis u kojem su ih obavijestili da nisu u stanju prihvatiti uhvaćene opasne, agresivne i bolesne pse.

Napušteni pas u Sarajevu

‘Veterinarska stanica je na osnovu zaključaka Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo trebala preuzimati uhvaćene pse i na osnovu njihovog zdravstvenog stanja i ponašanja odlučivati da li će biti podvrgnuti eutanaziji ili će biti smješteni u sklonište. Kada Higijenski servis zvanično bude u sastavu Rada, proces će se odvijati u okviru preduzeća uz asistenciju Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo.’, kaže Đipa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *