Sarajevska zima kuca na vrata

Sarajevska zima 2011
Sarajevska zima 2011
Povodom početka Festivala “Sarajevska zima” u četvrtak je u Despića kući upriličena konferencija za novinare na kojoj su selektori programa iz oblasti filma, likovne umjetnosti, pozorišta i književnosti predstavili ove programe.

Lejla Panjeta, zadužena za segment film i videoumjetnost, istakla je da će ne repertoaru u Cinema Cityju, Akademiji scenskih umjetnosti i Turskom kulturnom centru biti prikazivani filmovi različitih žanrova.

Historičarka umjetnosti Meliha Husedžinović osvrnula se na likovni program Festivala, kojim ove godine dominira fotografija. Husedžinović je istakla i izložbe koje su rađene u okviru institucija poput izložbe Viktoira Vasarelya (Mađarska) koja se organizuje u saradnji ambasada Mađarske i Francuske, te izložbe koje organizuje Kulturni centar Beograda (izložbe Ane Adamović, Cetinjski portfolio…)

Glumac Dragan Jovičić istakao je da će u okviru teatarskog programa biti prikazano devet dramskih predstava, te pet predstava za djecu. Predstave će biti igrane u Narodnom pozorištu, Kamernom teatru 55, Despića kući i Centru za kulturu Sarajevo.

Na teatarskom programu tako će se naći predstave Albanskog teatra Skoplje, Gradskog teatra Ohrid, Studija lutkarstva Sarajevo, Turskog teatra Skoplje, Narodnog pozorišta Sarajevo i druge.

Kad je riječ o književnom programu kako je rekao Mirsad Bećirbašić uz moto festivala “Diogen traži čovjeka” ljubitelji pisane riječi susrest će se sa Česlavom Milošem, Ivom Andrićem, Tinom Ujevićem, Omerom Hajamom i naravno i sa savremenicima.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *