Sarajevski angažovani teatar na beogradskim pozorišnim daskama

Selma Spahić
Selma Spahić
U okviru petih Dana Sarajeva u Beogradu, bit će odigrano pet predstava, dok će na zatvaranju biti održana i festivalska premijera predstave Selme Spahić Prešućivanje.

Predstave odabrane da ove godine predstavljaju sarajevsku teatarsku produkciju bave se društveno angažiranim temama, te kao i sam Festival otvaraju pitanja i glasno govore o devijantnim društvenim pojavama – od fašizma i užasa rata do disfunkcionalnih porodičnih odnosa i pedofilije.

Predstavom “Jedan Picasso” koja propituje odnos umjetnosti i politike, počet će teatarski program Dana Sarajeva u Beogradu. Predstavu Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, režirala je Ljiljana Todorović, a glavne uloge tumače Selma Alispahić i skopski glumac Meto Jovanovski.

“Sarajevska pozorišna tragedija” (Narodno pozorište Sarajevo, MESS) prema tekstu Peđe Kojovića, a u režiji Gorčina Stojanovića koja hrabro govori o međuetničkim odnosima postratne BiH igrat će se 2. maja, na dan koji se obilježava kao godišnjica početka opsade Sarajeva 1992.

Miki Trifunov
Miki Trifunov
U okviru teatarskog festivalskog programa bit će izveden i muzičko-poetski performans Miodraga Mikija Trifunova „Svjedok“, u kojem učestvuju i autori muzike Hamdija Hamo Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

Prvi put će se beogradskoj publici predstaviti nagrađivana rediteljica Selma Spahić predstavama „Usamljeni zapad“ (Mostarski teatar mladih, MESS, Hartefakt fond) i „Kako sam naučila da vozim“ (Mostarski teatar mladih), dok će centralni festivalski događaj u teatarskom dijelu programa biti premijera predstave „Prešućivanje“, nastale u koprodukciji Bitef teatra i Hartefakt fonda.

„Devedesete su nas i naša djetinjstva obilježile na isti način. Prešućivanje prati lične priče osmero glumaca iz regiona i kreira prostor da javno progovorimo o onome što nas tišti godinama, te je na taj način i misija naše predstave povezana za suštinom Festivala.“, rekla je Spahićeva o predstavi.

Festival “Dani Sarajeva” organizuje se svake godine u maju, u znak obilježavanja početka opsade Sarajeva 1992. godine. Cilj festivala je uspostavljanje novih veza i podsticanje razvoja komunikacije mladih iz Bosne i Hercegovine i Srbije, zasnovane na razumijevanju i prihvatanju naše bliske prošlosti. Festival će ove godine trajati od 1. do 7. maja, a organiziraju ga Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *