Sarajevski prevrtaner

Sarajevski golub prevrtaner je najpoznatiji po svom prevrtanju odnosno pravljenju spiralnih figura u letu.

Sarajevski prevrtaner

U starim zapisima ima dosta podataka koji potvrđuju uzgoj Sarajevskog goluba prevrtanera, pa se kaže kako su prevrtanere nekad držali begovi i druge bogate Sarajlije. Jedan od najpoznatijih hroničara tog vremena, Mula Mustafa Bešeskija pominje golubove prevrtanere, koje su Sarajlije donosile na Jaliju-Bentbašu u korpama, puštali ih, a zatim ležeći na leđima posmatrali kako lete i kako se prevrću.

Prema kasnijim bilješkama i prednjima iz dostupne literature, za vrijeme austrougarske vladavine u Bosnu su golubovi prevrtaneri donošeni iz Izmira. Golubove, koji su se prevrtali ili pravili spiralne figure uvezlo je više uzgajivača, a jedan od njih je bio austrijski činovnik po imenu Šnek, iz čijeg jata i danas postoje tragovi i potomci.

Poslije drugog svjetskog rata u Sarajevu se pojavilo više vrsta sarajevskog prevrtanera, svih mogućih boja, sa mnogo načina letenja i prevrtanja. Dugom selekcijom došlo se do današnjeg tipa sarajevskog goluba prevrtanera, koji se ustalio i okuplja sve više ljubitelja i zaljubljenika. Za opstanak rase zaslužni su u prvom redu golubari iz Sarajeva i okoline.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *