SARTR: Brašno u venama

BRAŠNO U VENAMA govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života.

Brašno u venama (SARTR / MESS)

Režiju predstave potpisuje Boris Liješević, a autor dramskog teksta je Igor Štiks, koji kaže kako je priča ove drame nastajala godinama, a prvi motivi su se pojavili još za njegova boravka u Chicagu gdje je susretao porodice našeg porijekla u kojima je vidio duboko generacijsko nerazumijevanje.

“Djeca nisu mogla u potpunosti razumijeti svoje roditelje, iskustvo i historiju koju su donijeli sa sobom u Ameriku. To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za taj razvoj.” , kaže Štiks.

Brašno u venama (SARTR / MESS)

Jedna porodica se sreće jedne noći, shvativši da se sve promijenilo osim trauma u kojima su ostali zarobljeni. To je noć suočenja, oslobađanja, pokopavanja te pomirenja.

Jedna od dominantnih tema je upravo pomirenje koje u sebi nosi sve sukobe, razdore i uzroke što su doveli do sukoba ili svađe. Pomirenje traži hrabrost, spremnost i zrelost.

Brašno u venama (SARTR / MESS)

Naslov predstave je metafora za sve ono što se u ljudima kupi decenijama i za sve rane koje im ne daju da žive niti dišu, smetajući da jedni drugima pogledamo u oči. Moramo naučiti uhvatiti bumerang prošlosti prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost.

Brašno u venama (SARTR / MESS)

Predstava BRAŠNO U VENAMA je rađena u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS.

Brašno u venama (SARTR / MESS)

Autor: Igor Štiks
Režija: Boris Liješević
Dramaturgija: Dubravka Zrnčić-Kulenović
Scenografija: Vedran Hrustanović
Kostimografija: Lejla Hodžić
Muzika: Duško Šegvić

Uloge:
Miki Trifunov
Kaća Dorić
Izudin Bajrović
Admir Glamočak
Selma Alispahić
Jasenko Pašić

Repertoar Sarajevskog ratnog teatra »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *