SARTR: Djevojčica sa šibicama

Lutkarska predstava “Djevojčica sa šibicama” je rađena po tekstu Hansa Kristijana Andersena, a svoju premijeru je doživjela na festivalu “Sarajevska zima 2012”

Djevojčica sa šibicama
Djevojčica sa šibicama
“Djevojčica sa šibicama” nije uobičajena bajka, ona nema sretan kraj, u njoj glavna junakinja ne postaje princeza, niti pronalazi svog junaka na bijelom konju.

Možda je baš zbog toga danas i više nego aktualna, primjerena vremenu i trenutku u kome se susrećemo sa frapantnim podacima o tome koliko je djece u Bosni i Hercegovini izloženo nasilju, a koliko ih je istjerano na ulicu da prose, a koliko ih uopće ne pohađa školu.

Prema podacima iz “Otvorenog pisma” povodom “Dječije nedjelje”, saznajemo da oko 50 000 djece u Bosni i Hercegovini živi u ekstremnom siromaštvu, predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno je samo 7% djece, dok 6% djece nema pristup osnovnom obrazovanju, stotine djece rade na ulici, oko 6 000 nije upisano u knjige rođenih, a preko 1 000 djece bez roditeljskog staranja odrasta u institucijama umjesto u porodičnom okruženju.

Obespravljena, zapostavljena, odbačena i često izložena ekonomskom nasilju, sva ta djeca dijele sudbinu djevojčice koja u novogodišnjoj noći viri kroz prozore onih sretnijih i, iako su prozori zatvoreni, osjeća miris hrane, toplinu doma i čuje smijeh okupljene porodice.

Veliki je broj i djece koja, iako se nalaze s druge strane prozora, rastu u obiteljima u kojima roditelji nemaju vremena za njih.

I pored toga što ta djeca imaju “sve što požele”, nedostaje im pažnja i ljubav.

Djevojčica sa šibicama
Djevojčica sa šibicama
Usamljena i prepuštena sama sebi, ta djeca stižu na ulicu tragajući za prijateljstvom i razumijevanjem.

“Djevojčica sa šibicama” pokušava detektirati takve probleme koji govore o aktuelnom obespravljenom položaju djece u Bosni i Hercegovini, o njihovom pravu na normalno odrastanje koje im se sistematski oduzima.

Predstava je smještena u prostor jednog podhodnika, išaranog, prljavog, hladnog i opasanog betonom, koji se, zahvaljujući imaginaciji i fantaziji, imanentnim samo djetetu, pretvara u prostor koji nema nikakvih ograničenja i u kojem se kroz igru, kreaciju i nadu dolazi do potpune slobode.

Premijerom predstave “Djevojčica sa šibicama” je započeto obilježavanje 15 godina Studija lutkarstva Sarajevo.

Scenario i režija: Dubravka Zrnčić-Kulenović
Scenski pokret, korežija i izbor muzike: Branko Banković
Likovna rješenja scene, kostima, video i grafički dizajn: Naida Begović i Adisa Vatreš
Lutke: Ivanka Hristova-Radeva
Gost: Torben Iversen (Danska)

Igraju:
Alena Džebo Hečo
Jasminka Požek Božut

Termini: 23. mart 2012 @ 11:00h i 13:00h
Mjesto: SARTR Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

2 Odgovori na “SARTR: Djevojčica sa šibicama”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *