SARTR: Happy End

Rijetkost je u savremenoj bosanskohercegovačkoj teatarskoj produkciji imati priliku u repertoar uvrstiti savremeni dobro napisan domaći dramski tekst.

Happy End (SARTR)

Drama ‘Happy End’ djelo je grupe autora, koji su, koristeći se motivom različitih bajki (od narodnih južnoslavenskih do onih čiji su autori Braća Grimm i H. K. Andersen), progovorili o važnim temama koje se tiču društva u kojem živimo. Angažiranost nije svedena na dnevnopolitičku banalnost, nego je vješto promišljena alegorija, u kojoj će publika prepoznati reference na svoje okruženje, svakodnevnicu i društveno-politički sistem.

Naslov drame je ironičan budući da je ‘Happy End’ prikaz jednog surovog svijeta totalitarizma u kojem je život sveden na puko bitisanje, lišen svake nade i želje za promjenom, sve dok se ne pojavi neko ko je spreman da djeluje i glasno kaže: ‘Car je go!’

Čini se da je upravo jedan ozbiljan pristup sagledavanju društva, sa blagim ironijskim otklonom, ono što je danas potrebno kako bi se publici prenijela snažna poruka da hrabrost, i pored velikog rizika, na kraju ima smisla. Izreći na sceni: ‘Car je go!’, samo po sebi nije čin hrabrosti, ali je više nego ikada potrebno da se ljudima (publici) pokaže da izlazak iz stanja apatije ne zahtjeva veliku pripremu – to je jedan trenutak u kojem odlučimo da djelujemo i ne okrećemo glavu pred golim sujetnim carem.

Kao i svaka druga, i ova naša bajka ima sretan kraj. Dobro na kraju pobjeđuje zlo. Nekome se može učiniti da je, zbog toga, ova drama smo još jedna u nizu iluzija i da je vjera u mehanizam koje promovišu bajke samo za malo djecu. Ali baš tu leži problem – što smo odustali od težnje ka boljem i prepustili se ispraznoj egzistenciji.

Drama ‘Happy End’ razbija okove svijesti svedene na prihvatanje i preko poznatih motiva iz bajki, na uzbudljiv, humorističan i emotivan način, vraća vjeru u vrijednosti na koje smo zaboravili.

Režija: Pjer Žalica
Asistent režije: Saša Peševski
Dramaturgija: Adnan Lugonić
Scenografija, kostimi i maske: Lejla Hodžić
Muzika: Dino Šukalo
Grafički dizajn: Enes Huseinčehajić
Producent: Nihad Kreševljaković

Uloge:
Selma Alispahić,
Vedran Đekić,
Emir Z. Kapetanović,
Sead Pandur,
Jasenko Pašić,
Adi Hrustemović,
Edin Avdagić,
Amila Terzimehić,
Snežana Alič,
Maja Salkić,
Mirela Lambić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *