SARTR: Mousefuckers

Priča o četvero mladih ljudi, dva para (jedan par je iz Sarajeva, a drugi iz Beograda), koji se sretnu u Švajcarskoj, zemlji koja nikad nije ratovala, gdje počinju razmišljati o svojim krivicama, preispituju svoje živote i shvate da nije samo rat kriv zbog onoga gdje se nalaze.

Mousefuckers ( Bosansko narodno pozorište Zenica)
Mousefuckers ( Bosansko narodno pozorište Zenica)

U klaustrofobičnom prostoru emigrantskog stana u Ženevi, u okrilju svemirskog mira sasvim obične novembarske noći započinje gotovo dokumentaristički bolna i opora istinu o jednoj generaciji promašenih na početku 21. stoljeća. Kroz dva emigrantska para, povezana generacijski, ali i „bukom i bijesom“ dijabolične balkanske povijesti, pred nama su likovi koji postaju složeni inidividuumi zatočeni u svojim egzistencijalnim kavezima u kojima su istovremeno i „taoci i kidnaperi“. U radikalnom otklonu od ideologija i mitologija kojima su kontaminirani i militarizirani i ovdašnji ljudi i socijalni pejsaži u kojima životare, likovi iz Mousefuckers svedeni su na muku vlastitog postojanja, čija su temeljna osjećanja tjeskobe, nemoći, pasivnosti, osamljenosti iz kojih se, onda, i nemogućnost svake ozbiljne komunikacije nameće kao posve logična posljedica.

Mousefuckers ( Bosansko narodno pozorište Zenica)
Mousefuckers ( Bosansko narodno pozorište Zenica)

Autor: Almir Imširević

Režija: Stevan Bodroža
Scenografija i kostimografija: Antun Marohnić
Muzika: Igor Kasapović
Scenski pokret: Sanja Burić

Uloge:
ENKI – – – – – Enes Salković
AJSA – – – – – Snežana Vidović
GILE – – – – – Robert Krajinović
TAMARA – – – – – Lana Delić
GAZDA – – – – – Ištvan Gabor
HOR SJENKI: Dino Brljevac, Adna Hasanić, Igda Jarić, Haris Hadžisejdić, Ishak Jalimam, Amina Ćurić, Tamara Miličević-Stilić, Harum Skender, Tahir Kavaz

Kad je Mousefuckers na repertoaru? »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *