SARTR: Odkamena priča

U okviru dječije scene SARTRČIĆI, Sarajevski ratni teatar nudi i jednu lutkarsku predstavu namijenjenu uzrastu od trećeg do sedmog razreda osnovne škole.

Odkamena priča, Studio lutkarstva Sarajevo
Odkamena priča, Studio lutkarstva Sarajevo

Živimo u zemlji u kojoj ne postoji jedinstvena strategija razvoja kulture, pa tako ni jedinstveni odnos prema kulturno-historijskim vrijednostima, s toga smo krenuli u potragu za povijesnom istinom srednjovjekovlja koristeći se izučavanjem stećaka, kao fragmentima i dokumentima naše kulturne baštine, te znanstvenim radovima i studijama o Bogumilima, kao i sakupljanjem starih narodnih vjerovanja i legendi.

Lutkarska predstava ‘Odkamena priča’ nastala je u zajedničkoj produkciji Studija lutkarstva Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra. Režiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, a tekst Ljubica Ostojić.

‘I kad ne govore stećci ne šute’, ureza dijak Hlepac, a spisateljica Ljubica Ostojić dodaje ‘I nije kamen mrtav, dušu on ima. I priču ima.’ A priča je to o Zlatorogu, Gorčinu i Kosari, staroj legendi koja govori o ljudskoj pohlepi, želji čovjeka da bude slavan i sebi najpreći, bez obzira na posljedice, neznajući pri tom da će mu to što izabere i presuditi.

15 godina Studija lutkarstva Sarajevo

Odkamena priča, Studio lutkarstva Sarajevo
Odkamena priča, Studio lutkarstva Sarajevo
Tokom cijele 2012. godine, Studio lutkarstva Sarajevo je obilježavao svojih 15 godina rada. Sa svojim predstavama obišao gotovo sve škole i vrtiće Kantona Sarajevo, na predstavama je prisustvovalo oko 20.140 djece, a ukupno je izvedeno 106 predstava, i to: ‘Hranjiva priča’ (12), ‘Mali princ’ (9), ‘Patuljak nam priča’ (26) i ‘Djevojčica sa šibicama’ (59).

Predstave Studija lutkarstva su u proteklom periodu osvajale i brojne nagrade: ‘Djevojčica sa šibicama’ – najbolja predstava, scenario, režija, likovna rješenja i glumačka nagrada na 20.susretima lutkarskih pozorišta/kazališta BiH; ‘Patuljak nam priča’ – najbolja predstava Dječijeg žirija, muzika i glumačka nagrada na 13.međunarodnom festivalu LUT FEST; ‘Mali princ’ – najbolja režija na 10.međunarodnom festivalu ‘Zvezdarište’.

Studio lutkarstva Sarajevo, nezavisna je teatarska trupa, nema stalno zaposlenih, nema prostor za rad, a sva tehnička oprema (rasvjetu, tonsku opremu, kombi vozilo) nabavljena je isključivo iz vlastitih prihoda. Za sve aktivnosti, za kontinuitet u radu (programi edukacije i produkcija) u 2012. godini, Studio lutkarstva nije podržan niti od jednog nivoa vlasti te i nije dobio finansijsku podršku od ministarstva.

Likovna rješenja i izrada lutaka za ovu predstavu potpisuju Danijela Madacky i Adisa Vatreš, umjetnički saradnik za tehnologiju i animaciju lutaka je Muhamed Nametak, likovna rješenja, izrada scenografije i kostima i dizajn potpisuju Adisa Vatreš i Naida Begović, muziku za predstavu je uradio Nedim Zlatar, scenski pokret, Branko Banković, a u predstavi igraju: Sonja Goronja – Vidarica, Vila i Narod, Adnan Kreso – Momak, Gorčin i Narod te Jasminka Požek-Božuta – Djevojka, Kosara, Vila, Zlatorog.

Termini:
12. novembar 2014 @ 12:00h / 13:30
13. novembar 2014 @ 09:00h / 10:30h / 13:30
Mjesto: SARTR Sarajevo

Rezervišite svoje ulaznice na vrijeme! Rezervacije ulaznica putem: e-maila teatarsartr@yahoo.com, telefona 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice Sarajevskog ratnog teatra.

Prodaja ulaznica svakim radnim danom od 10h do 14h. Na dan predstave od 18h do 20h. Za grupne posjete, učenike i studente odobravamo popust.

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *