SARTR: Rušenje Ajfelove kule

MESS-ova predstava “Rušenje Ajfelove kule”, priča je koja suočava kulturne podjele, nesporazume, vjerski fanatizam, nasilje i pitanje demokratije i individualne slobode, a iznad svega želi tretirati nerazumijevanje, stereotipe, predrasude i njihove posljedice.

Irma Alimanović
Irma Alimanović
Radnja filma je smještena u vrijeme donošenja zakona o zabrani nošenja burki u Francuskoj. Prodavač novina, u metrou upoznaje “pokrivenu” muslimanku i zaljubljuje se u nju. Kad mu uspije da je ugleda više je ne može pronaći. U međuvremenu, dvojica islamskih ekstremista traže “manijaka” koji muslimanskim ženama skida nikabe. Nailaze na zaljubljenog prodavca novina i ubijaju ga, misleći da je on manijak za kojim tragaju.

Iz same situacije izvire tragično , dok se komično pokazuje u preozbiljno shvaćenoj misiji, odnosno neshvatanju suštine problema.

“Rušenje Ajfelovog tornja” je tragikomedija koja se bavi aktuelnim evropskim problemom – uvođenjem zakona o zabrani nošenja burke u javnosti, terorizmom kao posljedicom niza globalnih političkih i vjerskih sukoba, i odnosom Zapad – Islam.

Režija: Kushtrim Bektesh

Uloge:
Irma Alimanović,
Alma Terzić,
Alban Ukaj,
Amar Selimović,
Adi Hrustemović.

Vrijeme: 1. / 2. februar 2012 @ 20:00h
Mjesto: SARTR Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *