SARTR: Zaljubljeni vuk

‘Zaljubljeni vuk’ je predstava u kojoj igraju tipična, kao i djeca sa poteškoćama u razvoju, a sa ciljem razbijanja diskriminacije u društvu.

Zaljubljeni vuk, SARTR
Zaljubljeni vuk, SARTR

Kad se govori o potrebi uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u društvo, što je krajnji cilj i ovog poduhvata, obično se misli na to da se djeca uče prilagođavati društvu i njegovim pravilima, na čemu uostalom radi i EDUS. Ipak, ovim projektom se napravio mali pomak i sa drugog kraja – omogućena je prilika i djeci iz redovnih škola, njihovim roditeljima, umjetnicima i gledateljima predstave i filma da se uključe i razumiju svijet djece s poteškoćama u razvoju, tako da je predstava od početka u potpunosti orijentisana prema njihovim sposobnostima i potrebama – prema kojima se ostala djeca/glumci, umjetničko vođstvo a zatim i gleadoci trude prilagoditi.

Težište višemjesečne produkcije stavljeno je na sam proces prije nego na konačni produkt – predstavu, koja je prije svega koncipirana kao nagrada za sve učesnike, kao i djecu u gledalištu: na kraju komada svi izlaze na scenu koja postaje mjesto zajedničke zabave. Probe i predstava se bilježe kratkim dokumentarnim filmom koji će ostati da svjedoči o ovom pokušaju približavanja dosad isuviše razdvojenih svjetova.

U toku mnogobrojnih proba, ovakav neformalan pristup, iako povremeno haotičan, donio je mnogo više od mogućnosti izvedbe koja uključuje djecu s poteškoćama u razvoju – počevši kao mjesto na kojem su djeca, ali i odrasli, učili o pravilima artističkog procesa, ali i isto tako i međusobnim različitostima i toleranciji, probe su prerasle u omiljena sastajališta svih aktera – oaze u kojima su isparili mnogi strahovi i predrasude a nastala prijateljstva i ljubavi. Tako je cilj projekta postignut i prije izvedbe predstave. Osim što su životi sve djece-učesnika oplemenjeni bavljenjem umjetnošću, gotovo je sigurno da niko od njih u budućnosti neće imati problem s prihvatanjem različitosti.

Glavni organizator događaja je Udruženje EDUS-Edukacija za sve, koje se već četvrtu godinu aktivno bavi unapređenjem obrazovanja i podrške, prije svega za djecu sa poteškoćama u razvoju. Kako je u EDUS-ovom programu najviše djece s autizmom, izvedba predstave i popratni materijali (plakati, posteri, video spot) su usmjereni prema i koristiće se u svrhu obilježavanja 2. aprila- Svjetskog dana autizma.

Predstava je napravljena na osnovu komada ‘Vuk u prsluku’, inspirisanog bajkama braće Grimm, koju je posebno za ovu priliku napisala Marija Fekete-Sullivan. Glumci su djeca iz sarajevskih osnovnih škola, prije svega iz IV razreda O.Š. ‘Skender Kulenović’, te djeca iz EDUS-ovog programa u J.U. “Mjedenica”, neka od njih sada uključena u redovno školovanje.

Produkcija: EDUS, Aparat Teatar, SARTR
Režija: Belma Lizde-Kurt
Asistenti režisera: Maja Zećo, Darko Trajković, Aleš Kurt
Fotografija: Dženat Dreković
Originalna muzika: Dušan Vranić-Duca
Scenografija: Saša Bukvić
Kostimografija: Adisa Vatreš, Belma Lizde-Kurt
Izrada kostima: Hava Redžić
Izrada scenografije: Zlatko Brodić
Grafički dizajn: Velija Hasanbegović

Termin:
11. juni 2014 @ 14:00h
Mjesto: SARTR Sarajevo
Ulaz: besplatno

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *