Selfie i Makar i u tri boje u Zvonu

U utorak, 31. maja 2016. godine od 21 sati, u sarajevskoj Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) će biti održana projekcija dva kratka filma Ismara Mujezinovića u okviru nastavka obilježavanja 50 godina njegovog autorovog rada u statusu slobodnog umjetnika.

Makar i u tri boje, Ismar Mujezinović, Nina Knežević, Jasenka Kratović
Makar i u tri boje, Ismar Mujezinović, Nina Knežević, Jasenka Kratović

Vrsni slikar Ismar Mujezinović, koji posljednjih godina potpisuje kompletno autorstvo (scenario, režiju, montažu, muziku…) u svojim filmskim ostvarenjima, rad na filmu počeo je u scenografskom odjelu radeći na nekim od najznačajnijih filmova nastalih u bivšoj Jugoslaviji.
U okviru programa pod nazivom TRI U FILM, posvećenog Ismaru Mujezinoviću, biće prikazana dva kratka igrana filma: MAKAR I U TRI BOJE iz 2011. i novi film SELFIE nastao u jesen 2015. godine. Dva kratka filma iz takozvanog Sarajevskog opusa, nastala zahvaljujući najprije prijateljstvu pa saradnji troje umjetnika/ca iz različitih medija, kojima je Galerija Zvono jedan od važnih zajedničkih toponima.

Selfie, Jasenka Kratović
Selfie, Jasenka Kratović

Višegodišnje druženje i prijateljstvo započeto u nekim neformalnim okolnostima preraslo je u pojedinačnu, a potom zajedničku profesionalnu saradnju, koja osim zajedničkog kreativnog produkta podrazumijeva i konstruktivnu zabavu njenih protagonista/ica. Tako su troje ljudi, Ismar Mujezinović slikar, Aleksandra Nina Knežević grafička dizajnerica i Jasenka Kratović spisateljica, na Mujezinovićev prijedlog odlučili zakoračiti u njegov specifični filmski jezik i zajednički snimiti film. Otuda i naslov ovog događaja TRI U FILM, a otud i želja da se filmovi prikažu u Zvonu, u prostoru u kom je učvršćeno njihovo prijateljstvo i galeriji u kojoj je svako ponaosob imao priliku predstaviti vlastiti rad.
U filmu MAKAR I U TRI BOJE Jasenka Kratović i Nina Knežević glume te sitnim intervencijama na setu doprinose pojedinim finalnim rješenjima. Film tematizira jednoličnost savremenog življenja koja se prelama i kroz prizmu najintimnijih iskustava. U šaljivo i ležerno prikazanoj učmalosti, i suprotnosti gube svoju dinamičku funkciju i postaju puka varijacija na istu temu.

Filmovi iz Sarajevskog opusa nastali su kao i prethodni radovi Ismara Mujezinovića, a karakteriše ih snimanje bez gotovo ikakvih budžetskih sredstava, oslanjajući se na date okolnosti i ono što je u prilici sam obezbijediti.

U drugom filmu SELFIE Jasenka Kratović potpisuje scenarij što je svojevrsan ustupak Mujezinovićev, koji je do sada bio jedini autor svih svojih ostvarenja. Ovaj film se prvenstveno bavi problemom komunikacije danas na intimnom ili opštem planu, koja je sveprisutna i opterećujuća, a istovremeno često isprazna i bez stvarnog sadržaja. U postojećem trenutku koji pršti od ušminkanosti i otuđenosti, pitanje postaje kako i da li uopšte vrijedi sačuvati zanesenost, vjeru i energiju u sebi.

Pored projekcija, u Zvonu još uvijek možete pogledati i aktuelnu postavku PRODAVNICA PRAZNINE Jusufa Hadžifejzovića.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *